Maria Lundblom Bäckström

Reflektioner kring veckan!

Publicerad 2009-11-28 11:53:01 i Allmänt

Veckan som varit har varit full av politikiska uppdrag. Det började i måndags med kommunfullmäktige där jag hade med en interpellation omkring varför vi i Aneby kommun inte har gått med Landstinget och övriga kommuner i att starta Barnahus i Jönköpings län. (Här kan du läsa om Linköpings Barnahus om du inte vet vad ett Barnhus är). Jag hade fått ganska mycket bra underlag från landstinget och det kändes som jag ändå på ett bra sätt kunde driva frågan. Troligen kommer kommunen nu ompröva beslutet som det verkade efter samtal med flera ledamöterna efter fullmäktige.

Tisdag och onsdagen följdes sen av Landstingsfullmäktige. Två bra dagar där vi klubbade en bra budget.
Här är mitt inlägg och vill du se det går det att gå in på den här länken via Webb tv. Klicka på Budget och sen är jag efter Mia Frisk.

Det här är en budget med inriktning att fortsätta stärka patientens ställning och inflytande inom vården. Med stark betoning på Folkhälsoarbete som ska genomsyra alla landstingets verksamheter och dels genom att inom Hälso- och sjukvården belysa olika perspektiv som; patientfokuserad, Tillgänglig, Jämlik, kunskapsbaserad, säker och kostnadseffektiv.

Att vi nu också genom Vårdvalet verkligen låter medborgarna välja vilken Vårdcentral de önskar tillhöra är ytterligare ett bevis på den ideologi som vi Kristdemokrater har, där vi tror att varje enskild person har förmåga att själv välja vem man vill ska ta hand om ens vård.

Genom att fortsätta utveckla IT tjänster via internet som Mina Vårdkontakter där patienten kan

beställa tid, boka av eller ändra tid för besök, förnya recept och hjälpmedel så skapas också en större tillgänglighet för patienterna.

Jag vill lyfta det positiva arbete som bedrivs mellan kommun och landsting i Esther projektet på Höglandet som har skapat en mycket bättre vårdkedja mellan landsting och kommun. Att det under senare år också har startats liknande arbeten i Värnamo där det kallas Herman och Brita och i Jönköpings sjukvårdsområde där det heter KLAS är verkligen positivt.

Det är viktigt att vi ser till att dessa arbeten får möjlighet att fortsätta och att även kommunerna stöttar det fortsatta arbetet.

I mitt dagliga arbete som skolsköterska ser jag att det finns ett stort behov av utredningar för barn med misstänkta neuropsykiatriska diagnoser. För att de ska kunna få rätt hjälp både medicinskt och även inom skolan krävs det att utredningar är gjorda. Som det är nu har vi tyvärr långa väntetider och neuropsykiatrin behöver, precis som det står i budgeten, förstärkas.

Det är därför glädjande att se att medel avsätts för neuropsykiatriska team inom barn- och ungdomshabiliteringen för att förbättra tillgängligheten för bedömning så att köerna kan kortas.

I flera år har vi i budgeten haft med som mål att det ska finnas en familjecentral och ungdomsmottagning i varje kommun.

I Hälso- och sjukvårdsutskottet på Höglandet besökte vi nu i höst den nystartade familjecentralen i Eksjö och det var verkligen roligt att se vilket gott arbete de verkar utföra i sin nyöppnade verksamhet.

I Aneby har vi ännu inte fått någon familjecentral. Aneby är en liten kommun men behovet av stöd till familjer och ungdomar där är inte mindre för det. Jag hoppas att vi även för Aneby ska kunna hitta någon form av familjecentral så att familjerna och ungdomarna också där kan få samma stöd som i övriga kommuner i länet där vi nu har startat familjecentraler.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sen har fredagen gått i Adventpysslandets tecken och idag blir det pepparkaks och lussebullsbak!
Bäst jag går nu för min yngsta dotter sitter här och väntar med armarna i kors.


 

 

 


Nicolina modell för en dag

Publicerad 2009-11-21 12:21:43 i Allmänt

Nicolina praoade på butiken Milk & Honey härom veckan. Det var en riktigt uppskattad dag då hon och hennes kompis Alissa bland annat fick agera lite fotomodeller.
Här är några bilder från den dagen.
Vill ni se fler bilder kan ni gå in på den här länken. Besök annars den mycket trevliga butiken som har en speciell atmosfär och ett fantastiskt bemötande av sina kunder.


Fantastiskt med rykten!

Publicerad 2009-11-19 14:59:55 i Allmänt

Imorse sa min man att han hade träffat en centerpartist igår som frågade om han höll på att bli Kristdemokrat. Det hade hon tydligen hört någonstans.
Ja han är alltså centerpartist min man och om han skulle bli Kristdemokrat skulle ett under ha skett tror jag. Ja men hur kommer såna rykten fram?

Dessutom sa hon att hon hört att han inte ville stå på Riksdagslistan för hans fru inte ville det!
Ja men hallå, det har jag väl aldrig sagt till nån?
Däremot tror jag inte han är så intresserad av det men det har nog helt andra orsaker som kor och andra uppdrag till exempel.

Hur kan såna här rykten uppstå egentligen och nå en person som jag träffar i ett politiskt samanhang och Mikael i ett annat.

Man undrar ju vilka mer rykten som florerar. Hör av er så vi får veta så kanske en del frågetecken kan rätas ut. 
  
  
  

Välkommen till vår kör i vår!

Publicerad 2009-11-17 19:53:32 i Allmänt

Hemma efter en sista härlig uppsjungning med vår Kommunkör Pastellerna. Det var sista framträdandet som kommunkör där bara kommunanställda får vara med, nu kommer kören framöver drivas i musikskolans regi och då är alla som vill Välkomna!

Jag har varit med från början, för fem år sedan, då vi startade kören. Det skulle vara väldigt roligt att höra och se en uppsjungning från då och jämföra den med nu. Både hur det låter och hur vi rör oss har förändrats betydligt- till det bättre måste jag säga.

Jag själv kommer ligga lågt med kören fram till april någon gång då vi har haft våra föreställningar med Vireda teater.

Fantastisk kväll

Publicerad 2009-11-14 12:13:16 i Allmänt


Beatrice sjunger

Igår var det en fantastisk kväll i Svenska kyrkan inne i Aneby. Tillsammans med Furulidskolan och musikskolan hade man arrangerat en musikkväll där många av ungdomarna på Furulidskolan antingen sjöng eller var med och spelade.
Publiken var helt blandad med ungdomar, föräldrar och andra som var intresserade.
Ett jättebra initiativ för att hitta på något roligt och meningsfullt för ungdomarna i Aneby.

Det är verkligen välbehövligt då det varit ganska mycket bråk och rasism i samhället och på skolan sista tiden.
Jag hoppas det här kan vara ett bra sätt att vända den trenden då ungdomarna kan se att de vuxna bryr sig.

Beatrice var fantastisk, om man får säga så om sin egen dotter? Hon har liksom känslan i musiken när hon går upp på scenen och när hon sjöng sista låten, som var en Beoncé låt, så tårades mina ögon lite av glädje och kärlek till min fina Beatrice!

Vårdval = likvärdig vård till alla länets invånare

Publicerad 2009-11-13 10:50:16 i Allmänt


Igår besökte vi en av våra Vårdcentralen i länet. De verkar ha en väldigt bra verksamhet förutom att de ganska ofta får ta in hyrläkare som ibland kan göra att patienten inte får samma läkare jämt. Annars verkade det som de jobbade fantastiskt bra med förebyggande hälsoarbete.

Vi diskuterade en del om Vårdval och de hade nu skickat in ansökan för att komma med i Vårdvalet som en vårdenhet. Vi diskuterade också en del omkring skrivningarna runt Folkhälsoarbetet och deras chef hon tyckte att det var alldeles för svaga skrivningar kring detta och var orolig att de inte skulle bli kompenserade fullt ut för det.

Jag blev nästan full i skratt för utifrån den erfarenhet jag har av Vårdcentralen där jag bor så hade jag reagerat precis tvärtom att nu måste även den vårdcentralen jobba mer med dessa frågor och också lägga mer tid på samarbete.

Ja det är ju helt otroligt att det kan vara så. Jag hoppas verkligen att Vårdvalet kan ha den effekten att invånarna i vårt län kommer få mer likvärdig vård. Det ska ju inte vara så att om du bor i en kommun så får du mer förebyggande insatser än om du bor i en annan. Eller om du söker på en vårdcentral så blir du bättre undersökt än på en annan. Förhoppningen är ju att alla nu kommer skärpa upp både bemötande, servicinriktning med öppetider på vårdcentralen och vilka diagonstiserande undersökningar man väljer att göra.

Eftersom vi som patienter själva kommer att kunna välja vårdcentral, och dessutom välja om när vi vill, så kommer ju alla som är intresserade att fortsätta driva en vårdcentral, jobba för att patienterna är nöjda.
Jag tror det här kommer bli bra och det som inte blir bra måste vi ju kunna ändra. Regelboken är ju inte statisk utan måste kunna vara ett levande dokument som vi regelbundet utvärderar och reviderar.

Asylsökande och skolsköterskearbete!

Publicerad 2009-11-09 22:44:54 i Allmänt

Idag har jag och några andra inom elevhälsan och på Vårdcentralen träffat migrationsverket för att få lite mer klart för oss hur det fungerar med det här med asylsökande och vård och kommunplacerade mm.

Jag kan säga att det är inte så enkelt med alla begrepp och vad som gäller.

Men så här är det i allafall.
Migrationsverket kan hyra ett hus i vilken kommun de vill och starta en asylförläggning. Där har de ansvar för personerna som bor och väntar på besked om de får uppehållstillstånd i Sverige. I Aneby innebär det att en person från migrationsverket kommer ca en timme i veckan till förläggningen för att besvara boende frågor, annars är det telefon eller tillfälliga besök som gäller. Människorna som bor där och finns här i vår kommun verkar mest bara vara där och vänta.

Dessutom ligger det huset mitt i Aneby. Annars är Aneby en fin kommun med skog runt om och mycket natur. Men just där man placerat de här människorna och alla dessa söta barn där är det en väg, asfalt, en konsumbutik och inte alls barnvänligt!?

Om familjerna vill kan barnen under tiden gå i skola. Det vill de flesta.
Då kommer de bland annat till mig som skolsköterska och jag vill ju då gärna ha tag i om det gjorts någon hälsoundersökning och om barnet är vaccinerat och så vidare.
Det är då detektivarbetet ofta börjar. När man sen har engagerat sig i de här barnen som ofta har rätt mycket behov av olika slag och det inte verkar som de mår så bra så är de helt plötsligt borta en dag. Ja då har de flyttat!

Jag frågade idag hur vår målsättning ska vara, hur mycket ska vi engagera oss. Det går ju inte att låta bli, ja inte kan jag det i alla fall men det tar mycket tid. Men man får väl tänka att man försökt göra sitt bästa och vara nöjd med det.

Det bästa idag var nog ändå att få två ansikten på personerna från migrationsverket och nu kommer jag ringa dem oftare och höra lite hur ärendena ligger till och hur planeringen är för olika familjer så man bättre kan planera sitt arbete. Det var jättetrevliga personer och jag tror inte heller de har en lätt uppgift.

Ja det var väl ett litet axplock ur en skolsköterskas vardag.

Det här är Åsens by som ligger 1 mil från där jag bor. Jag vill nog säga något med att ha med den bilden efter det jag skrivit men det kan du fundera på själv...allt behöver man ju inte skriva på näsan!

Är de verkligen välkomna?

Publicerad 2009-11-07 15:58:40 i Allmänt

Lyssna på den här låten av KENT. Den texten säger så mycket och när jag verkligen går in i betydelsen av den så tåras nästan alltid mina ögon.

Visst kan det finnas mycket att ifågasätta när det gäller hur vi tar emot våra flyktingar när det gäller bidrag och allt men om man tittar på den flykting som kommit hit pga krig och förföljelse och sen jämför det med vårt trygga land med midsommarfirande och jultraditioner då känner jag i mitt hjärta att jag vill instämma i den här sången:
Välkommen välkommen hit vem du än är, vad du än gör....

Har politiken blivit en subkultur i samhället?

Publicerad 2009-11-07 11:12:21 i Allmänt

I onsdags var jag på mitt första kyrkofulllmäktigemöte. Det var det första  efter kyrkovalet så det var mest val av valberedning. Men för mig som ny i detta sammanhang blev jag positivt överraskad av att vi började hela mötet med att kyrkoherde Ulf Engström höll en kort men mycket bra apell och sen att vi bad innan mötet.

Tänk om vi skulle be innan vi började alla politiska möten, undrar om det skulle bli någon skillnad. Ja jag som tror på att bön verkligen gör skillnad jag tror ju att det skulle leda till bättre diskussioner, fler och bättre idéer och att vi ibland kanske skulle ha öppnare sinnen. Däremot tror jag inte att det gör att vi kan släppa ansvar eller att människor inte skulle tycka olika för i det ligger en dynamisk kraft.

I onsdags eftermiddag hade vi också en bra samling med presidiet för Kommunfullmäktige och Kommunstyrelsens ordförande, där vi som är Rådslagssammankallande skulle utvärdera rådslagen som vi nu har haft hela denna mandatperiod.

Det var verkligen en bra diskussion där vi kom in på många bra frågor runt demokrati.
Bland annat var vi flera som var överrens om att ärenden som ska till KF inte borde diskuteras så mycket innan i KS så att halva Kommunfullmäktige redan känner att ärendet är färdigt. Det måste finnas en lust till debatt i Kommunfullmäktige så att vi som sitter där känner att det är någon mening med att gå upp i talarstolen. Om allt redan är färdigt så har man ju tagit bort makten från Kommunfullmäktige och minskat den verkliga demokratiprocessen.

Behöver vi inte se över den verkliga demokratin i Sverige? Hur fungerar det i de olika kommunerna och landstingen ute i Sverige? Hur upplever medborgarna den demokratiska processen?

Jag tror att om vi kan lösa det här och få politiken att kännas mer demokratisk så kanske fler skulle lockas att engagera sig. Eller vad är problemet med att få människor att engagera sig politiskt?

Ja det är säkert många olika aspekter som gör att man inte känner behovet eller intresset att engagera sig men vi måste titta mer på vad vi håller på med och om politiken i Sverige har blivit en subkultur i samhället med ett fåtal människor som förstår sig på hur man ska agera för att kunna göra skillnad i de verkliga beslutsrummen!

Politiken behöver bli mer folklig och att som vi Kristdemokrater nu gör att försöka hitta vardagens frågor genom "Verklighetens folk" kan nog vara ett steg i rätt riktning.

Oj så tråkigt!

Publicerad 2009-11-02 23:32:49 i Allmänt


Ja det är verkligen ingen fart här på min blogg nu!

Är det hösten och jobb som tar ut sin rätt? Ja jag tror nästan det.
Grått grått grått idag när vi åkte till skola och jobb i min lilla blåa bil. Så lustigt...det blev 1 November och sen blåste alla löv av!

Nu sitter jag här sent efter att jag varit och gjort den traditionsenliga osten med lite f.d sjuksköterskekollegor. Vi sa det jag och en annan att vi tycker traditioner bara blir viktigare och viktigare och det här är verkligen en tradition. Jag tror det är nionde året i rad vi gör detta, även att jag missat något tillfälle.

Är det för att allt förändras så mycket som traditioner blir viktiga. Ja jag är väl kanske lite extrem ibland med mina olika traditioner och kungahuset och allt men jag blir glad av det och tycker det skapar något vackert i livet.

Allt som är vackert är väl värt att bejaka. Allt som ger oss goda känslor ska man väl vara rädd om?

Skrattade lite när jag kollade statistiken på min blogg. Det är nästan alltid så att när det blir måndag så ökar personer som läst min blogg. Innebär det att man läser den på jobbet? Ja kanske att många läser bloggar på jobbet, jag vet inte men det ser i allfall ut så.

 

Om

Min profilbild

Maria Lundblom Bäckström

En blogg som handlar mycket om mina upplevelser och om politik utifrån min vy som Kristdemokrat. Lite handlar om min vardag men framförallt så vill jag försöka påverka med det jag tror på och vill förändra till det bättre.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela