Maria Lundblom Bäckström

Barn och ungas psykiska ohälsa...anförande LF

Publicerad 2012-11-28 18:49:21 i Allmänt

Mitt anförande från Landstingsfullmäktige idag 28/11

 Ofta pratar vi om barn och ungdomars försämrade psykiska ohälsa. Det här är verkligen något som bekymrar mig eftersom det är vår framtid vi pratar om och att vi som vuxna är ansvariga för hur våra barn och ungdomar mår.

 De satsningar vi gjort på att bygga ut familjecentraler i hela länet är ju en bra förebyggande insats för att tidigt möta barn och ungdomars behov och stötta föräldrar. 1,5miljoner ytterligare satsas på fortsatt utbyggnad inför 2013.

 Jag gick in och läste lite på BRIS hemsida ang. barn och ungas psykiska ohälsa, och där skriver de att:

Under året hade BRIS haft 4 545 kontakter som gäller psykisk ohälsa (omfattar kontaktområdena Självmord, självmordstankar, Självdestruktivitet, Ätstörningar och Annan psykisk ohälsa).

87 procent av kontakterna om psykisk ohälsa rörde flickor och 12,1 procent pojkar. 

Däremot läste jag på SKL:s hemsida att även psykisk ohälsa har börjat öka även hos unga män.

Regeringen satsar 870 miljoner kronor per år för att förebygga psykisk ohälsa och förbättra vården och omsorgen för personer med psykisk ohälsa. 

 I vårt Landsting har vi sedan 2007 använt de pengarna till att bland annat stärka upp BUP, barn och ungdomspsykiatrin och öka tillgängligheten.

 SKL driver ett projekt som heter Psynk, Psykisk hälsa barn och unga som vi i Landstinget ingår i. Eksjö och Jönköping har där tillsammans med landstinget arbetat fram nya arbetsmetoder för att förbättra arbetet kring psykisk ohälsa.

 I Huskvarna t.ex, har vi i augusti öppnat en ny mottagning för barn och unga med lindrig psykisk ohälsa

Tanken är att Barn och ungdomar mellan 6 och 18 år som bor i Jönköping, Mullsjö och Habo kan söka direkt till barn- och ungdomshälsan, som mottagningen heter, eller komma efter remiss. Även föräldrar som önskar råd och stöd i föräldraskapet är välkomna.

Att det på mottagningen arbetar personal från socialtjänsten och Landstinget sida vid sida och ofta tillsammans i det direkta arbetet med barnet, den unge och med föräldrarna tror jag också gör att det här arbetet kan vinna framgång. 

Det här är verkligen ett arbete som ligger oss Kristdemokrater varmt om hjärtat, att värna barn och ungdomars hälsa och välbefinnande

Målsättningen är nu också att starta liknade verksamheter i Värnamo och på Höglandet. Att tidigt möta barn och unga och även föräldrar, när man börjar må dåligt tror jag är oerhört viktigt. Att det blir lättillgängligt.

 Det är med glädje jag konstaterar att ytterligare 7miljoner kommer läggas på psykiatrins utveckling till 2013.

 

 

 

 

 

 

                

 

 

 

Är Kristdemokrater feminister? eller höger eller vänster?

Publicerad 2012-11-05 11:20:00 i Allmänt

När jag var liten trodde jag kungen var mer värd än vi andra. 

Mamma sa att alla människor är lika mycket värda men jag tyckte ju han var finare så han måste väl vara mer värd då? Minns det där så väl och fattade inte riktigt vad mamma menade.

Men det har jag ju som tur var fattat sen! Även om vi alla har olika ämbeten och roller i samhället och i världen för övrigt så har vi ju lika värde som människor. 

Hade en intressant chattdiskussion nyss med min äldsta dotter. Samhällsengagemanget har tydligen smittat även om hon säger sig vara vänsterpartist. Men jag är ändå glad att hon bryr sig!

Hon tycker inte vi Kristdemokrater är tillräckligt feministiska säger hon bland annat. Jag svarar då att räcker det inte att man tycker alla människor har lika värde då?

-Ja men då är ni ju feminister säger hon.

-Nej vi är Kristdemokrater svarar jag.

-Men ni tycker ju inte att en familj med två mammor är en bra familj säger hon. 

-Jo säger jag, familjen kan ju se ut på många sätt men det är ju bra om barnet vet vem som är mamman och pappan för inget barn kan ju bli till utan en mamma och en pappa oavsett hur man gjort barnet. 

( se mitt förra blogginlägg)

Det är visst väldigt svårt för många att förstå vad Kristdemokrati betyder. Det förekommer ju även en diskussion inom partiet om vi är höger eller vänster. Jag tycker Göran Hägglund svarar alldeles utomordentligt på den frågan i tidningen Dagen:

”Det kristdemokratiska tankesättet räcker”

I stället för att sätta in sitt parti till höger eller vänster brister partiledaren ut i lovprisandet av den kristdemokratiska ideologin, som han menar är vad som gäller för partiet. Enligt Göran Hägglund själv är det den mest genomtänkta och människonära ideologin. Om den sedan är höger eller vänster, det är i sammanhanget inte relevant, utan den distinktionen får i så fall andra göra.

– De kristdemokratiska värderingarna är vårt existensberättigande, säger Göran Hägglund.

– Det kristdemokratiska tankesättet räcker hela vägen.

Han undrar också retoriskt vad som ska ses som höger och vänster i frågor som gäller familjen, civilsamhället eller äldreomsorgen. Det finns flera politiska fält som är svårfångade i den ursprungliga politiska uppdelningen mellan höger och vänster, som främst handlar om marknadsekonomi och hur mycket makt som ska ligga i statens händer.

Men även kristdemokrater ägnar sig uppenbarligen åt att positionera partiet enligt höger- och vänsterskalan?

– Det är en fruktlös diskussion, säger Göran Hägglund."

Ja jag håller med Göran i det han säger och det är kanske det som också gör att det är lite svårt för oss att få människor att förstå den Kristdemokratiska tanken. Det blir lite otydligt och vi får försöka bli tydliga genom att fokusera på olika frågor.

Frihet och trygghet tycker jag är bra ord som kan sammanfatta vårt tankesätt. Vi ska stötta de svaga och ge de som har initiativ och kreativitet frihet att förverkliga sina drömmar!!

 

Behovet att få veta sitt ursprung!

Publicerad 2012-11-03 10:18:23 i Allmänt

Läste nyss en väns facebook inlägg om att hon blev tårögd av att titta på programmet "Allt för Sverige". Där ett gäng amerikaner med rötterna i Sverige får tävla om att få veta så mycket som möjligt om sin svenska släkt. 

 Jag brukar också bli berörd av detta program. Jag slås av hur starkt de reagerar över att få veta mer om sina släktingar och platser som de härstammar från. 

 Den tanken som alltid slår mig då jag ser det här är vad viktigt det är för varje barn att få veta vem ens mamma och pappa är. Det är ju inte möjligt för alla barn pga. olika omständigheter men det verkar ändå vara ett inbyggt behov att få veta sitt ursprung rent biologiskt. 

 Det jag vill säga med det är att när vi tar beslut om hur barn blir till och tas om hand så tycker jag att man alltid måste ta hänsyn till de här aspekterna. Att så långt det är möjligt säkra att barnet som vuxen har möjlighet att ta reda på sitt biologiska ursprung både på sin mammas och på sin pappas sida. Vid adoption, vid insemination och alla andra former där vi på olika sätt sätter barn till världen eller omhändertar barn. 

 Vi måste alltid först ta hänsyn till barnets behov och inte till de vuxnas! 

 Gör man det så tror jag man hamnar rätt i de flesta ställningstaganden. 

Om

Min profilbild

Maria Lundblom Bäckström

En blogg som handlar mycket om mina upplevelser och om politik utifrån min vy som Kristdemokrat. Lite handlar om min vardag men framförallt så vill jag försöka påverka med det jag tror på och vill förändra till det bättre.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela