Maria Lundblom Bäckström

Valfrihet och rättvisa!

Publicerad 2013-02-21 11:32:00 i Allmänt

I mitt förra blogginlägg hade jag ju med min insändare som jag fick med i Jönköpingsposten.
Jag fick ett anonymt svar på den, där insändaren påstår att jag ljuger om att man kan välja vårdcentral på grund av att det på flera mindre orter bara finns en vårdcentral. 
 
Det här med att skapa valfrihet innebär ju inte att alla alltid kan nyttja valfriheten. Så är det ju med allt! Det finns ju människor som är för sjuka, som inte har möjlighet eller på olika sätt inte kan välja olika saker. Det är ju därför viktigt att också skapa en nivå där alla ändå ska få det man behöver och där ska det ju också ska göras så bra som möjligt. 
 
Men för att en del inte har möjlighet att välja mellan allt ska det då innebära att man inte ska skapa valmöjlighet för någon? Är det det som är rättvist och bra? Får man då ett samhälle som är kreativt och utvecklande?
 
Jag tror inte det. Jag tror att man måste försöka tillgodose människors behov så man får en grundtrygghet men man måste också tillgodose de som vill göra andra val. Skapa sig ett annat slags liv. 
 
Det kan ju gälla på så många olika områden. Barnomsorg, vård, att välja jobb eller starta företag. 
Vi måste skapa möjlighet för människor som vill utbilda sig längre som vill pröva att starta ett eget företag, för människor som kanske vill se om "isen håller" och gillar utmaningar. Men vi måste också ha ett samhälle som ger trygghet för de som kanske inte ens har möjlighet att göra något av detta och som av olika anledningar behöver stöd. Vi måste värdera alla lika men inte hålla tillbaka någon.
 
Däremot tycker jag samtidigt att det är viktigt att även de som är beroende av andra får viss valfrihet. Jag har ju t.ex. skrivit en motion i min kommun Aneby, om att kunna välja på två rätter på vårt äldreboende. Nu vet jag inte var den motionen har tagit vägen i kommunens labyrint men jag hoppas verkligen den kommer fram snart och att man i kommunfullmäktige antar förslaget. Det vore iallafall en liten kvalitetshöjning även för de kanske mest beroende och som har väldigt liten valfrihet i vardagen. 
 
                                        Tasha Tudor, en vacker vårbild med en äldre människa
                                         med fantastisk kreativitet till inspiration för andra.

Insändare!

Publicerad 2013-02-05 16:42:33 i Allmänt

Här är en insändare jag fick in i Jönköpingsposten idag och förhoppningsvis får in i Smålandstidningen snart:

Då och då möter jag människor som är missnöjda med sin vårdcentral. Jag kan säga att jag då är glad över att vi har infört ett Vårdval under den här mandatperioden så jag kan svara, ”ja men du kan ju byta vårdcentral”. Så hade i stort sett varit omöjligt att säga för några år sedan då ett vårdcentralbyte var en omständlig process.

Vi har under den här mandatperioden en ökning av vårdcentraler med över tjugo procent i landet. Tillgängligheten på vård har över huvud taget ökat. Mångfald har ersatt monopol.

Många av dessa goda förändringar står vi Kristdemokrater bakom.

Kristdemokraterna är alliansens sociala röst i många frågor. Vi har, trots motstånd, lyckats genomföra en reform som kommer ge vård för gömda och papperslösa. Vi har satsat på en djupgående reformering av landets psykiatri. I många frågor är det Krisdemokraterna som värnar de med stora behov. Vi har lagt mycket resurser på att förbättra vården och omsorgen om de mest sjuka äldre.

Nu vill vi också fortsätta med att sätta barns och ungdomars uppväxtvillkor i fokus. I Jönköpings läns Landsting har vi nu en familjecentral i varje kommun på Höglandet. Sist i raden att inviga sin familjecentral var Aneby. Det gläder mig särskilt då jag i två val har haft med det som ett löfte att driva denna fråga. Jag tror att familjecentralerna med sin öppna förskola, barnhälsovård, kvinnohälsovård och den öppna socialtjänsten i nära samarbete är ett riktigt bra sätt att möta familjernas behov.

 Åsa Källner, förskolärare på den öppna förskolan och Veronica Åbom, kommunchef på invigningen av Familjecentralen.

Jag har skrivit det förut både på min blogg, www.marialundblombackstrom.blogg.se och i insändare, att Kristdemokraterna är det parti som förenar frihet med socialt ansvarstagande. Vi utgår från idén om en samhällsgemenskap som baseras på familjers frihet, det personliga ansvaret och ett starkt civilt samhälle.

Det är den grunden som till exempel gör att jag som i exemplet ovan kan rekommendera en annan vårdcentral till den person som kände sig missnöjd och som gör att de med störst behov kan få vård. Som skapar nya möjligheter men också tar ansvar för medborgarna.

Att prioritera vård!

Publicerad 2013-02-01 11:45:56 i Allmänt

Igår på Hälso- och sjukvårdsutskottet i Jönköping fick vi en riktigt bra redovisning om onkologkliniken på Ryhov av Freddi Lewin som är verksamhetschef och överläkare där. 
 
Han redovisade då vilka ökade kostnader vi har vad gäller läkemedel senaste åren och också hur mycket nya läkemedel som kommer hela tiden. Det som däremot var lite mer anmärkningsvärt var hur liten effekt i förhållande till kostnaderna  dessa läkemedlen har på tillfrisknande i cancer. Kurvan för att bota cancer har visserligen ökat sen 1950 talet men inte alls i samma utsträckning som man skulle kunna tro om man tittade på de uppåtgående kurvorna för kostnad och nya läkemedel. 
 
Den tanke som då slog mig var hur hanterar man den här informationen? Kan vi lägga hur mycket pengar som helst på så små förbättringar i behandling? Freddi Lewin inbjöd faktiskt oss politiker till samtal om de här prioriteringarna och det är verkligen något som jag tror vi behöver göra. Och inte bara inom cancervården utan även inom andra specialiteter. 
 
Jag har tidigare även fört diskussion med en läkare och tillika politikerkollega om ungefär samma sak inom hjärtsjukvården. Fråga är vad man ibland räddar människor till för liv?
 
Det är många svåra etiska dilemman som kommer upp när man lyfter dessa frågor men jag tror att om man vågar gå in i de här frågeställningarna, som jag tror är nödvändigt, så skulle både vården och patienter vinna på det. 
 
Men då måste vi nog göra det över alla partigränser för att det inte ska bli en valfråga utan att man gemensamt når vissa ställningstagande. Vi politiker måste ibland ta ett verkligt samhällsansvar och lägga undan "att vinna röster mentaliteten" för människors bästa. 
 
Många frågor är bra att profilera sig i och ibland tror jag vi skulle våga göra det mer men vissa frågor, som den jag här tagit upp, tror jag vi alla skulle vinna på att samarbeta kring. 
 

Om

Min profilbild

Maria Lundblom Bäckström

En blogg som handlar mycket om mina upplevelser och om politik utifrån min vy som Kristdemokrat. Lite handlar om min vardag men framförallt så vill jag försöka påverka med det jag tror på och vill förändra till det bättre.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela