Maria Lundblom Bäckström

Kreativitet!

Publicerad 2010-04-30 10:18:29 i Allmänt

 
Idag får vi säga Grattis Kungen på födelsedagen och vi får också chans att idag Hurra för våren!

En härlig dag då man känner sig glad och stolt över att vara svensk. Vitsipporna blommar (vilket alltid är särskilt glädjande för oss Kristdemokrater), björkarna börjar slå ut och gräset börjar bli grönt. Det känns som det går åt rätt håll!

Ikväll ska vi fira Valborg här i Vireda på Småländska höglandet där jag bor. Tyvärr så hade inte samhällsföreningen ordnat något valborsfirande i år så jag pratade lite med en annan kvinna här i byn, som jag vet är kreativ och företagssam, om det inte skulle bli något. Nej det verkar inte så sa hon. Men om ni kan fixa så det blir en eld så kan nog jag och mina vänner ordna lite sång, sa jag.

Samma kväll börjar de köra fullt med ris och annat till fotbollsplanen och på morgonen därpå när jag går en promenad så ligger det en fin hög och väntar på att bli till valborgsmässoeld! Är det det som är kvinnokraft?

Ja och med sången hoppas jag också det kan bli något bra. Jag och mina vänner har hittat lite vårsånger som vi ska öva ihop oss med efter vi grillat ikväll.

Jag blir så glad när jag ser att det fortfarande finns en vilja att göra saker för att vi alla ska få en trevlig kväll och att vi tillsammans jobbar för vår lilla by. Jag tror att vi har mycket av denna kraft kvar i Sverige det är bara att vi behöver ta vara på den och att människor känner att man tillhör ett sammanhang, då blir det viktigt att bry sig om det sammanhang man finns i.

Har du vägarna förbi Vireda ikväll vid nio så är du välkommen att vara med oss vid elden.

81 procent av väljarna säger ja till att ha kvar eller utveckla vårdnadsbidraget

Publicerad 2010-04-28 16:54:51 i AllmäntIdag redovisas en intressant Sifo undersökning i SvD

 En ny Sifoundersökning visar att 81 procent av väljarna säger ja till att ha kvar eller utveckla vårdnadsbidraget. Endast 8 procent av befolkningen vill avskaffa det. Dessutom vill 77 procent bibehålla eller öka nivån på vårdnadsbidraget.

Det är spännande att se att när man frågar väljarna så vill man ha kvar vårdnadsbidraget och man vill inte ha en tvångsdelning av föräldraförsäkringen.

Nu vill Kristdemokraterna dessutom höja riktnivån på vårdnadsbidraget till 6000kr vilket är glädjande. Att en så stor andel vill ha kvar detta och inte vill att politiker ska lägga sig i hur man gör med sina föräldradagar tycker jag är intressant. Sen om man utnyttjar det eller inte det bör vi ju heller inte lägga oss i men möjligheten finns.

Däremot kan ju jag som bor i en liten kommun, hoppas på att man ger extra stöd till små kommuner att kunna genomföra vårdnadsbidraget utan att det utarmar landsbygden. Jag tror att man ibland inte riktigt ser att småkommunerna ibland kan ha svårt att genomföra alla goda reformer och att vi kanske inte har riktigt samma förutsättningar som de stora kommunerna. Det får ju inte bli så att vi p.ga. att vi inför vårdnadsbidrag måste lägga ner förskolor, då blir det ju ändå ingen verklig valfrihet.

Vi måste också ha barnperspektiv att små barn inte heller ska behöva ha så långt till sin förskola/dagis för då biter vi oss i svansen när vi säger att vi vill ge mer tid till familjerna att vara med sina barn, om den tiden t.ex. ska vara i bilen för man har så långt till sin förskola.

Men det är i.o.f en parantes, även om jag kan tycka att det är en viktig parantes.

Det viktiga är att vi ger verklig valfrihet till familjer och att man ska kunna välja om man vill vara hemma längre med sina barn, om man vill ha sina barn på förskola och att livet för barnfamiljer ska funka oavsett om man bor i storstad, i en mindre kommun eller på landsbygden.

Att vara närvarande i mötet!

Publicerad 2010-04-24 17:52:25 i Allmänt

Förra veckan var jag på äldreriksdagen. Ja det är inte riktigt det som det låter som utan en konferens/mässa med inriktning äldre och äldrevård. Jag var där från Hälso- och sjukvårdsutskottet och Landstingsfrågor står kanske inte i centrum på den här tillställningen men det är ju ändå relevant då mycket av frågorna går i varann mellan Landsting och kommun. Jag jobbar ju även som sjuksköterska i Hemvården i Aneby nu så utifrån den rollen var det mycket matnyttigt.

Det som stannade kvar och berörde mig mest var ett seminarie som hölls av Lotta Victor Tillberg som gjort en avhandling som hette Konsten att vårda. Den hade sin utgångspunkt i vårdpersonalens erfarenheter och byggde på berättelser som hon fått del av från vårdpersonal och sedan gjort sin avhandling från. Om du vill ta del av den kan du gå in på den här länken.

Hon tog också upp nyttan med alla mätningar vi utför inom vården. Mäter vi verkligen det som kommer våra vårdtagare till del? Hon menade att så var det inte men såg väl ändå en viss nytta med en del av det vi mäter. Hon sa också att de kvalitetsystem som vi ibland inför inom äldreomsorgen kan göra att de som jobbar där tappar en del av sitt självförtroende de har i sin erfarenhet och "tysta kunskap". Att de kan uppleva att det de gör är fel och att vården istället blir sämre. Ja det ligger nog en hel del i detta.

Kan man kanske säga att de människor som är intresserade av den person de möter i vården och som verkligen är närvarande för det mesta gör ett bra jobb därför att man är mänsklig i sitt bemötande? Ja säkert inget vetenskapligt sant påstående men kanske en reflektion som det kan ligga en viss sanning i!Vad blir en intressant fråga?

Publicerad 2010-04-08 21:05:43 i Allmänt

Se hela bilden
Idag har frågan om att inte dela äldre när de flyttar in på särskilt boende fortsatt varit aktuell. Jag har också fått många positiva kommentarer om hur bra förslag det här var från oss Kristdemokrater, som även de övriga ministrarna står bakom.

Jag undrar vad det är som gör att ett förslag får så positiv respons?

Vi har ju haft uppe och genomfört många bra förslag under den här mandatperioden och som dessutom berör många fler människor men helt plötsligt så får det här, som är ett jättebra förslag, stor uppmärksamhet.

Det är väl att det är så lätt att förstå och att se de här äldre människorna i media som skiljs åt efter ett helt liv ihop det berör ju verligen.

Men jag önskar verkligen att media ibland kunde hjälpa till att se alla fördelar i många andra förslag.

Tex. så fick jag en väldigt bra redogörelse för ett tag sen av den nya sjukförsäkringen. Det var ju verkligen en helt annan bild än den media gav och jag måste säga att det är en väldigt bra förändring som kommer hjälpa många människor att få ett mer värdigt liv. Om du är mer intresserad så har jag ett bra pp material som jag kan maila. Hör bara av dig.Rätten att få bo tillsammans

Publicerad 2010-04-07 20:08:45 i Allmänt

I Aftonbladet idag kan man ta del av den här artikeln där Maria Larsson tar upp att vi måste skapa en lag så att man inte kan skilja äldre par åt som har behov av särskilt boende.

Det här är ju verkligen viktigt.

Jag jobbar nu som sjuksköterska inom hemsjukvård i Aneby kommun och satt för bara någon vecka sedan och resonerade om just dessa dilemman. Som tur är så har de flesta av våra biståndshandläggare och enhetschefer den inställningen att försöka göra allt för att par ska få bo tillsammans.
Jag gick till det här mötet beredd att strida med allt jag hade för att de vi pratade om inte skulle skiljas på, men jag kunde ganska snabbt lägga ner "vapnen". Kändes verkligen skönt.

Men så här är det ju inte i alla kommuner och jag är verkligen glad att Maria och flera andra minstrar nu går ut och talar om tydligt att de vill förändra detta. Jag tror att bara att man gör det skapar insikt och mod hos fler av alla som jobbar med bistånd inom äldreomsorgen att ta hänsyn till detta vid beslut.

Vi måste jobba för ett samhälle som ser till individers vardag i alla beslut vi tar, både inom kommun och Landsting!

Om

Min profilbild

Maria Lundblom Bäckström

En blogg som handlar mycket om mina upplevelser och om politik utifrån min vy som Kristdemokrat. Lite handlar om min vardag men framförallt så vill jag försöka påverka med det jag tror på och vill förändra till det bättre.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela