Maria Lundblom Bäckström

Var med och öppna dörrarna till framtiden för våra unga!

Publicerad 2012-09-18 09:47:00 i Allmänt

Vi Kristdemokrater har en målsättning att förbättra barn och ungas levnadsvillkor.

En utmaning i detta är att ge ungdomar arbete efter avslutade gymnasiestudier.Ungdomar som inte får en meningsfull vardag kan lätt hamna snett och i värsta fall komma in i kriminalitet.

Kristdemokraterna har startat en arbetsgrupp som ska forma partiets arbetsmarknadspolitik för unga och den leds av vår Distriktsordförande Andreas Carlsson. 

I början av sommaren fick jag del av ett möte där den här frågan var uppe på grund av att det hade hänt en del kriminella saker i området. Den attityd som kom fram från de företagare som var på mötet var däremot inte så jättepositiv. När man försökte diskutera hur man kunde öppna sina företag för att få in ungdomar i arbete så fanns det liksom inget intresse. 

Jag tycker att vi  alla, som har möjlighet, har ett ansvar att öppna dörrarna in i meningsfull sysselsättning för ungdomar.  Och kanske särskilt dem som man tror kan ha en risk för att hamna snett och i kriminalitet. Vi kan inte döma människor i förväg utan att ge dem en chans. Vi behöver alla hjälpas åt och börja tänka mer kreativt och inte alltid överlåta allt ansvar på det offentliga. 

Du som är egen företagare inom någon sektor, skulle det kunna finnas någon möjlighet för dig att ta in någon yngre person i ditt företag några timmar varje vecka? Vad finns det för möjligheter? 

Jag tror vi alla måste hjälpas åt framöver för att öppna dörrarna till framtiden för våra unga. Kanske det kostar lite extra men det kanske lönar sig i det långa loppet. 

Såg ett inslag på tv för ett tag sen om lärlingsplatser i Tyskland. Reportern frågade företagsledaren om de inte tyckte att staten borde betala för lärlingsplatsen.

Nej det var en konstig fråga sa företagaren, det är ju lärlingarna som är framtiden, de kommer med nya idéer och är en del av vår företagsutveckling.  

Det  var en fantastisk inställning som jag tror fler av oss skulle anamma i olika sammanhang. Våga se möjligheterna och inte hindren! 

 

 

 

Äldres mat

Publicerad 2012-09-13 10:26:00 i Allmänt

Har precis skickat in en motion till Kommunfullmäktige om att jag önskar att de äldre på vårt särskilda boende i kommunen ska ha möjlighet att välja på två rätter varje dag.

Maten för de äldre är verkligen viktig både för trivseln men också i hälsoaspekt. Många äldre äter dessutom lite mindre portioner och då är det ännu viktigare att maten ser god ut och att man tycker om den.

Jag hoppas för de äldres skull att denna motion går igenom för det skulle förbättra levnadsstandarden för många. Vi pratar ofta om värdighet inom vården för de äldre och att få någon möjlighet att välja mat kan ju vara en sån förbättring.

Vill du ha ett mjukare samhälle?

Publicerad 2012-09-03 12:36:38 i Allmänt

Jag brottas just nu ganska mycket med hur vi ska få ut den Kristdemokratiska politiken. Just nu håller man som bäst på med budgetarbetet i regeringen och vi Kristdemokrater driver några viktiga frågor för många. 
 
Dels en höjning av golvet i föräldraförsäkringen, vi vill höja nivån från 180 till 250 kronor per dag. En höjd grundnivå är viktigt för familjer med små marginaler och och ökar familjernas frihet att bestämma själva. 
 
Många gånger så tycker människor att vi bara pratar om familjen och vården. Och lite sant är det. 
Men jag tycker inte vi får igenom riktigt VARFÖR vi lyfter familjens behov och varför vi vill stödja familjerna. 
 
Alla människor utgår ju från en familj! Alla barn börjar sina liv hos någon form av familj. Det är här ens liv grundläggs och därför vill vi bygga samhället på en stark grund. 
 
Vi Kristdemokrater skiljer oss ofta just utifrån att vi talar om det som håller upp och håller samman samhället, jag skulle vilja kalla det för "kittet". Utan dessa mellanmänskliga relationer och samhällsstrukturer skulle samhället rasa samman. Jag skrev en insändare för ett tag sen om just det här, om föreningsliv och familj som ofta är viktiga grundstenar som man kanske tar för givet. 
 
 
Sen kanske vi också bör komma med en starkare jobbpolitik då vi behöver skapa fler jobb. Men vi vill också ändra människor synsätt. Att företagare av olika slag öppnar upp sina arbetsplatser. Att man skapar lärlingsplatser. Att inte allt ansvar ska ligga på staten utan att vi får samhällsmedborgare som tar ansvar. 
 
Vi vill inte styra med piska utan också förändra inställningen hos människor från ett egoistiskt hårt samhälle till ett mjukare där man bryr sig. Där man ser alla människor som lika värda!
 
Ett annat område vi kämpar för är att få ålderspensionerna höjda. Glädjande är att en ålderspensionär med inkomstpension nästa år får sin pension höjd med 4,1 %, i snitt 492 kronor per månad. Det här handlar också om synsätt tycker jag. Att se att de som betalat till sin pension och byggt vårat samhälle kan leva på ett tryggt och rikt sätt även efter man tagit ut sin pension. 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Maria Lundblom Bäckström

En blogg som handlar mycket om mina upplevelser och om politik utifrån min vy som Kristdemokrat. Lite handlar om min vardag men framförallt så vill jag försöka påverka med det jag tror på och vill förändra till det bättre.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela