Maria Lundblom Bäckström

Varannan damernas och en bra predikan

Publicerad 2009-10-25 19:59:59 i Allmänt

Igårkväll hade jag och mannen en bra diskussion i bilen.
Det utgick från att LRF, som maken är mycket engagerad i, har gått ut med att de vill ha varannan kvinna i sina styrelser. Mikael,  min man, var så irriterad på det här. Ja inte egentligen på själva saken i sig utan att man säger så, förstod jag efter ett tag och en hetsig diskussion.

Ja varför säger man inte att det ska vara vara lika många män som kvinnor, eller varannan kvinna och varannan man eller tvärs om?

Så här är det ofta att man inte talar jämställt även om syftet är jämställdhet.
Man utgår från att mannen är normen och sen kommer kvinnorna som något särskilt.
Vi får tänka mer på hur vi uttrycker oss!

Annars har vi varit på en bra Gudstjänst idag där vår pastor Ulf Svensson höll en mycket bra predikan. Ja vad handlade det hela om? Ja det som betyder nåt är väl vad vi hade med oss hem och det var nog att vilja lyssna på Gud och finnas där han vill ha oss och finnas för andra. Att inte lägga så mycket kraft på rätt och fel men ändå ha en hög vilja att leva rätt. Vad svårt det är att referera till en predikan där man själv känner saker inom sig.

Sen har den här kvällen avslutats med en träff med min amatörteater här i Vireda där vi forsatt skriva på scen 3 och 4. Ja det blir många skratt kan jag säga och det ska bli spännande att till slut se slutresultatet.

Önskar er som läser här en bra arbetsvecka!

Landstingsgruppmöte

Publicerad 2009-10-21 22:26:21 i Allmänt

Imorgon är det gruppmöte med vår landstingsgrupp. Det ska bli så roligt att få träffa alla, känns som väldigt längsen för att jag inte kunnat vara med på ett tag. Tyvärr har vi inte fått bilderna från Berlinresan som jag gjorde med utskottet så vi får nog vänta med att berätta om den tyvärr.

Nu är det verkligen höst! Grått och mörkt. Men på något sätt är man inställd på det och hittar ändå glädjen i annat. Ikväll var jag och Nicolina och min kära granne upp till vårt nya lilla gym här i Aneby och invigningstränade en stund. Det känns verkligen bra att vi har den här möjligheten nu och det kan också bli en möteplats. Det är ju ändå så att man ses lite mindre på vintern. På sommaren finns fler naturliga träffpunkter när man är ute mer.

Sen kan man ju glädja sig ett tag till åt alla vackra höstfärger!

Fantastiska människor!

Publicerad 2009-10-19 17:23:31 i AllmäntTänk så många fantastiska människor man får träffa under en dag. Människor med helt olika bakgrund än jag men som ändå delar samma tankar och känslor på många sätt.

Idag började morgonen med att jag mötte en kille i min ålder som kommer från ett helt annat land. Vi småpratade lite om en Gudstjänst vi båda var på i söndags. Samtalet slutade med att vi pratade om glädje, ja det gjorde ju att jag som var lite trött och lite sur när jag kom till jobbet sen blev mycket gladare.

Sen har jag mött barn och lärare och någon förälder som på olika vis delar små eller stora delar från sina liv. Ja jag måste säga att vara skolsköterska är fantastiskt och att vara människa...det är väl bara det att man ska vara öppen och se det och vara tacksam när man får ta emot någons historia.

Efter jag pratat med en mamma en lite längre stund idag så sa jag tack, och då sa hon, men det är väl jag som ska tacka. Nej det är ju fantastiskt att hon ville dela med sig av en del av sitt liv till mig och det är väl något att tacka för.

Ja så här är man ju inte jämt. Ibland blir man ju bara trött på alla och trött på sig själv och vill inte alls lyssna och tycker alla själ ens tid men om man ändå har den här inställningen någonstans där längst bak eller inne i hjärtat så tror jag man ändå kan få många bra möten som berikar ens liv.

Tack alla underbara att ni finns!

 

 

I människors vardag!

Publicerad 2009-10-17 10:30:08 i Allmänt


Just nu driver vi Kristdemokrater en kampanj som fokuserar på människors vardag. Är det något jag brinner för och en av grundorsakerna till att jag engagerat mig politiskt så är det just att lyssna in vad som är viktigt för människor i deras vardag. Så här har jag skrivit på min presentation på vår hemsida i vår lokalavdelning i Aneby.

Den främsta orsaken till att jag valde att engagera mig för Kristdemokraterna är den människosyn som vår politik står för; att alla människor har lika värde och är kloka nog att göra sina egna val."

Det är det som i grunden driver mig, att både stötta människor men också skapa strukturer i vardagen som gör att man kan göra sina egna val i hur man vill leva.

Läste nyss vad man centralt skriver om detta och den här beskrivningen här nedan stämmer så bra överens med varför jag är Kristdemokrat:

Kristdemokraternas politik är väl överensstämmande med de tankegångar som nu förs fram om verklighetens folk. Det går i linje med de frågor vi driver, med den övergripande grundstenen att politiken ska stödja, inte styra, människors livsval. Det bygger på vår grundmurade uppfattning att människor är medvetna och rationella varelser som är förmögna att själva avgöra vad som är bäst för dem och deras anhöriga.

Om du vill läsa mer om det här kan du gå vidare till den här länken:

http://www.vardagsliv.kristdemokraterna.se/

Kristdemokraterna

Början på något?

Publicerad 2009-10-16 12:09:36 i Allmänt

Igår var jag på en mycket bra kväll i Svenska kyrkan som hade som syfte att se vad vi kan göra tillsammans för människor i vårt samhälle som behöver mer stöd.  

Ibland undrar man....
Jag har under en tid burit inom mig en längtan att på något sätt göra mer för alla de i vårt samhälle som har det lite svårare. Jag skrev ju sist här om barnen och mycket är det främst det som ligger på mitt hjärta. Men det är även de "äldre" barnen, ungdomarna och sen alla familjer, allt hänger ju ihop.

Träffade några vänner för ett tag sen, som också bär denna känsla och de här tankarna inom sig. De har många bra idéer som de funderar på att förverkliga och de gör mycket bra redan.

Sen igår var det en träff i Svenska kyrkan som egentligen alla kyrkor stod bakom. När jag och min yngsta dotter kom dit så var det nästan helt fullt. Det var pastorerna, det var flera av oss politiker där, det var tjänstemän inom kommunen, bland annat från socialtjänsten och många andra som finns och jobbar eller på andra sätt är med i vårt samhälle i Aneby kommun. Det var fantastiskt att höra de som talade att de bar på precis samma tankar som jag och andra bär på. Hur kan det bli så? Ja jag tror att det dels är att vi alla ser behoven men också att vi öppnar våra hjärtan och vill lyssna in det här som jag tror samordnas av Gud.

Vad man än tror så upplevde nog många det som en start på något bra och gott som kan börja växa i vårt samhälle.

Barnet tar med sig hela sitt liv i skolan!

Publicerad 2009-10-14 17:07:38 i Allmänt


Jag har jobbat inom skolan i en och en halv termin nu ungefär och det är många nya intryck kan jag säga.

När man sitter som kommunpolitiker så sitter man ofta med att prioritera mellan äldreomsorg och skola. Man har en bild av vad det är.

Jag har jobbat många år på olika sätt inom äldreomsorgen och visst det finns många komplexa situationer där men man jobbar ändå mest med det som man tror att man ska jobba med, med vissa undantagsfall.

Men inom skolan upplever jag att man mer får med sig ALLT i ett barns liv. Särskilt om det finns sociala problem. Och barnen som kommer från svårare sociala förhållanden ökar verkar det som.

Man kan ju då inte bara säga att skolan ska hålla sig inom sitt omårde och undervisa barnen. Så är det inte!
Kommer det ett barn som inte mår bra eller att barnet inte ens kommer så måste man inom skolan ta i det.
Särskilt kanske vi som jobbar inom elevhälsan på olika sätt måste ju se till hela barnets välbefinnande.

Hur kan man jobba mer med hela barnet i de situationer där det finns stora problem i familjerna?

Om vi tar en dag:
Barnet går upp och ska helst få frukost och hela kläder.
Barnet ska ta sig till skolan.
Barnet ska lära sig saker i skolan och fungera ihop med sina klasskamrater.
Barnet ska ev. till fritids och fritids måste ha tider för när barnet ska vara där.
Barnet ska komma hem.
Barnet behöver mat när det kommer hem.
Barnet behöver någon som bryr sig och älskar barnet.
Barnet behöver hjälp med läxor.
Barnet behöver allt som ett barn behöver på sin fritid och i hemmet.

Sen är det en ny dag och barnet ska vara utsövt och gå till skolan igen.

Var går gränsen?

Vem har ansvar var när det här inte fungerar? Vem vinner på sekretessen mellan skolan och socialtjänsten?

Måste vi inte se över gränserna och stödet runt familjerna mer? Stödet och resurserna i skolan när det finns barn med särskilda behov. Då menar jag inte bara funktionshinder utan alla typer av särskilda behov tex. där det sociala inte fungerar.

Jag tror vi behöver mer helhetstänkande och mindre gränser på något sätt.

Jag har inte alla svar hur detta ska göras men vi är så många smarta människor överallt och i vårt eget Kristdemokratiska parti så det finns säkert massor av bra idéer och kanske till och med nu fungerande kommuner där man löst en del av det här.

Hör i så fall av er för jag skulle gärna vilja ha bra exempel.

Besök på antroposofsjukhus i Tyskland

Publicerad 2009-10-07 12:00:11 i Allmänt


Söndag till tisdag har jag åter igen varit i Tykland men nu med Hälso- och sjukvårdsutskottet på Höglandet.

Vi fick möjligheten att besöka ett antroposofsjukhus i Tyskland. Det var verkligen intressant och jag önskar verkligen att det här är något vi kan utveckla i Sverige.
Det var ett "vanligt" sjukhus med ca. 500 sängplatser.  De utövade helt vanlig läkarvetenskap men med tillägget att de hade dels en antroposofisk bemötandekultur, om man nu kan säga så, och att de hade en hel del antorposofiskt inriktade terapiformer.

Mycket enkelt beskrivet så hade de en helt annan helhetssyn på människan och inte bara försökte bota en åkomma. Man förde ett helt annat samtal med sina patienter och så erbjöd man att patienterna kunde få delta i olika terapier som rörelseterapi av olika slag, musik, måla och även akupunktur som inte är en antroposofisk behandling.

Det är svårt att beskriva allt detta kort men det jag fick med mig hem var i allfall en mycket större kunskap om vad komplementärmedicin kan erbjuda och att detta är något som jag tror vi ska öppna mer för i Sverige för de som så önskar.

Kanske att vårdvalssystemet kan göra att läkare som också vill ha detta som tillägg i sin verksamhet kan göra det och att patienterna då väljer dessa vårdcentraler och på så sätt kan detta utvecklas.
Ja jag hoppas det!

Ja det märks nu också att vi står inför ett val nästa höst. Nu kommer provvalssedlarna hem i brevlådan och jag tycker mig märka att tonen i politiken förändras en anings aning. Det bästa vore väl om vi alltid kan ha samma inriktning och stå för våra beslut hela tiden, det måste ju skapa det största förtroendet.

Ja vi får se hur det kommer se ut på våra vallistor och hur det kommer bli nu i kommun, landsting och riksdag? Det man sår får man skörda brukar man ju säga men tyvärr så är det ju inte riktigt så i politiken alltid. En del saker som varit bra har väljarna glömt bort, en del som vi gjort som vi själva tyckte var bra och riktigt tycker inte väljarna var rätt och sen går valvindarna väldigt fot ibland och man kan inte avgöra åt vilket håll det blåser eller varför.

Ja vi får väl se om min blogg här under året kommer utvecklas mer och mer åt en kampanjblogg, det kan ju vara ett bra instrument kanske att använda sig av inför kommande val!

Lantbruket i vardagen och söndagsstängt!

Publicerad 2009-10-02 09:56:53 i Allmänt

Livet är intensivt och mycket har jag gjort sen jag hann blogga lite.

Jag och min man har bland annat haft en minisemester i Danmark och Tyskland kombinerat med ett årsmöte med Dansk Holstein. för övrigt väldigt trevligt. 500-600 personer på en trevlig middag med ett underbart band som spelade och förhöjde stämningen hela kvällen!

I allafall så var det en del saker som fyllde mina/våra tankar när vi åkte genom Danmark och Tyskland.

Vi passerade en hel del småstäder och vistades något dygn i den gamla vackra staden Ribe i Danmark.

 I Danmark så ligger lantgårdarna så nära städerna. Det verkar som man där lever mer med jordbruket "mitt i byn". Inte som här att man placerar alla gårdar långt utanför alla städer och det nästan blir en subkultur. Många i Danmark är mer involverade i jordbruket på många sätt, det kan ju vara både direkt men även genom olika företag som säljer sina produkter till gårdarna. Jag tror att man i Danmark har en större medvetenhet om jordbrukets betydelse. Det är ju också en större del av deras inkomster men jag tror vi har en del att lära av det här. Att se jordbrukens betydelse för vårt land och också utifrån den höga kvalitet vi har både vad gäller miljötänk och djurhållning.

Sen kom vi ner till Tyskland och det som då upptog mina tankar på söndagen när vi var på väg hem var att det är lag där på söndagsstängt. Vi satt där och funderade över vad Tyskarna gör på söndagarna när vi i Sverige ofta åker ut till våra köpcenter och handlar?

Vi ringde upp en kompis till oss som kommer från Tyskland ursprungligen och vistas där ofta och hon sa att de går i kyrkan, umgås med familjen, bjuder hem vänner mm. Ja sånt vi gjorde förut...lite ironiskt!

Jag kände i allfall att kanske vi skulle ta och införa söndagsstängt i Sverige igen?
Så människor hinner lugna ner sig lite och vara lite mer med sina familjer!Om

Min profilbild

Maria Lundblom Bäckström

En blogg som handlar mycket om mina upplevelser och om politik utifrån min vy som Kristdemokrat. Lite handlar om min vardag men framförallt så vill jag försöka påverka med det jag tror på och vill förändra till det bättre.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela