Maria Lundblom Bäckström

Anebydagen

Publicerad 2009-05-24 18:43:18 i AllmäntIgår var det dags för årets Anebydag. Vi från Kristdemokraterna fanns representerade bland en mängd andra aktörer.
Vi hade bland annat hjälp av seniorförbundet som kom och bjöd på våfflor. Vår länsrepresentant och tillika min landstingskollega Jan-Erik Lagärde var och besökte oss och höll ett kort men bra anförande på 5min. Han tog bland annat upp vikten av att  i EU jobba för att vi kan köpa närproducerade produkter i våra kommuner. Han sa efteråt också att han försöker lägga vikten på att tala om det som människor har på sina hjärtan där han är.
 
Jan-Erik Lagärde

Alliansen hade också ett gemensamt bord med valinformation och Helena Boveng från moderaterna var där och talade, en kille från centern, som jag tyvärr inte minns namnet på och så en tjej från folkpartiet som nog inte ens var värt att minnas namnet på tyvärr. Ursäkta men hon bad vår kommunpolitiker Jimmy från fp komma och rädda henne för hon kom av sig. Jag tyckte lite synd om Jimmy faktiskt, hade varit bättre om han sagt något. Det hon sa var väl inte heller så genomtänkt. Lite pinsamt faktiskt.
Sossarna hade två representanter och jag orkar inte skriva vad de sa ;)

Däremot var det ju som vanligt underbart att få lyssna när min ambitiösa och duktiga dotter Nicolina spelade fiol med sin fiolorkester.

Nicolina har svart och rosa på sig.Trädgårdar att inspireras av

Publicerad 2009-05-23 20:01:25 i Allmänt

Det finns många bra trädgårdsböcker som inspirerat mig och en av dem är Tasha Tudors trädgård. Hittade nu en länk på YouTube med en kort film från hennes trädgård och där hon själv är med.
Så vill jag också bli när jag blir riktigt gammal:
http://www.youtube.com/watch?v=Uy2td5uji0I&feature=related

Och några bilder från boken:
      


                                                                                                       Photobucket

Trädgårdsnytt

Publicerad 2009-05-22 19:02:17 i Allmänt

Ja trädgården börjar så smått så smått växa fram.
Inte mycket att hurra för än men jag tänkte ändå jag lägger ut några bilder.

Ja nu blommar det egentligen mer i de här krukorna men jag hade ingen nyare bild.Ja man ser de små rädisplantorna och salladen och ruccolan att de är på G.


Det kan nog bli några äpplen till hösten förhoppningsvis.


Det ser verkligen inte mycket ut för världen, mina nya rosa och vita löjtnantshjärtan.


Klematisen jag fick av mamma förra året är liten men fin!


Till slut en liten bild på baksidan genom fönstret. Har börjat mäta upp för mitt örtland där bak nu.

Tankar

Publicerad 2009-05-22 16:36:52 i Allmänt

Oj så tråkigt för er som ibland brukar läsa på min blogg. Det har varit helt dött här nu sen...ja helgen tror jag. Men vardagen upptar alla tankar och all tid och ska man skriva nåt vettigt, eller vad man nu ska säga, ja i allafall som jag känner är meningsfullt så måste jag hinna fylla min hjärna med annat än jobb och annat vardagligt.

Det har varit några tillfällen med politik i veckan men här hemma fylls också samtalen ibland av olika politiska dilemman. Mycket handlar om vad som händer i vår kommun och nu senast på skolfronten.
Min man och jag tillhör olika partier, även om vi båda ingår i Alliansen, men när det gäller kommunpolitik så är det verkligen inte så tydligt ideologiskt alltid.

Jag har ibland funderat på om det inte vore bättre att ha en enda eller i allafall en "blå" och en "röd" lista i en sån här liten kommun som Aneby och att invånarna får rösta på personer som de tycker mest representerar deras åsikter. Sen fyller man Kommunfullmäktige, Kommunstyrelse och utskott utifrån antal kryss som olika personer fått.
Ja det är säkert en helt dum tanke och faller säkert på massa regler och så vidare. Men utan en djupare analys så känns det som det skulle närma sig invånarna och bli mer demokratiskt.

Jag funderar en hel del på det här med äkta demokrati. Vad är det egentligen? Är det självklart det system vi byggt upp eller kan man bygga det på andra bättre sätt?
Kommer större regioner göra att demokratin förbättras?
Jag tycker det är viktigt att inte bygga in oss i system som försvårar för väljarna att samtala med sina politiker. Att vi strävar efter att skapa närhet till väljarna så långt det är möjligt.

Det skulle vara väldigt intressant att höra hur ni som läser här tycker om det här. Tänker jag helt fel eller?

Konfirmationshelg

Publicerad 2009-05-15 18:19:57 i Allmänt


På söndag ska min stora flicka konfirmeras. Ja en klyscha...men tiden går fort!
Jag minns så otroligt väl min egen konfirmation. Jag gick på sommarkonfirmation i Svenska kyrkan i Västerås och cyklade varje dag ut till Skerike kyrka ute på landet.
Skerike kyrka

Det är verkligen ett ljust minne i mitt liv. Rolig och härlig gemenskap. Vi sjöng och dansade och själva konfirmationen varade i två dagar. Jag minns att mina föräldrar tyckte det skilde sig från deras egen konfirmation som mest var ett förhör.


Som jag fattat det så blir min dotter Beatrice konfirmaiton mer lik min egen. Det är också mycket av uppträdande där de  kommer sjunga och göra lite andra saker.

Jag tycker att det är mycket som är så i livet att mellan mig och mina föräldrar skiljer det sig mer hur det var än mellan mig och mina barn. Vi lyssnar mer på samma musik, har sett på nästan samma barnprogram och även andra saker i livet, som nu den stundanden konfirmationen, verkar vara mer lik.

Ja jag kommer säkert återkomma med upplevelser kring det här. Har tjyvlyssnat lite i tisdags då de hade en "försmaks visning" då Beatrice sjöng och jag blev rörd...så klart!

Musik, konst och trohet en omöjlighet?

Publicerad 2009-05-09 11:21:12 i Allmänt

Sitter och småtittar på Nyhetsmorgon på Tv4 samtidigt som jag "surfar runt lite på nätet"
Lyssnar på ett intressant samtal som TV4 skriver så här om i sin tablå:
LILL LINDFORS, AGNETA LAGERCRANTZ, ANN SOFIE VON OTTER och KÄBI LARETEI samtalar om drömmar, kärlek, karriär, liv och död och mycket annat som formar oss i livet.


Bland annat så samtalar de om att de ofta blir förälskade i andra män i sina yrken. Käbi Laretei som varit gift med Ingmar Bergman berättar att hon innan hon var gift med honom hade flera andra män fast hon var gift. Men när hon gifte sig med Ingmar så var han så svartsjuk så det gick inte och då fick hon förändra sitt liv. 

De berättar i allafall att det uppstår en speciell samhörighet med diregenten, eller medspelarna eller regissören de arbetar med. Det verkar som det varit ganska påfresande för deras äktenskap och att det tagit tid att inse att förälskelsen ingår i arbetet. Som jag fattar det så verkar det som de ser det som omöjligt att den här känslan uppstår ibland men att de lärt sig att det är något som uppstår och försvinner.
Men personligen måste jag säga att det verkar ju vara väldigt påfrestande att leva så!

Konst och musik är verkligen inget som är lätt att leva med i ett vanligt vardagsliv med familj och barn och allt. Vi alla som lever i relationer vet ju att man ändå har olika påfrestningar i livet som kan fresta äktenskapet ibland. Att då också leva i ett sånt spänningsfält där man ofta blir förälskad i nån annan måste ju vara väldigt jobbigt för ett förhållande. Ja både för den som blir det men kanske ännu mer för ens partner.

Jag har just ofta funderat på det där när man sitter och ser en romantiskt kärleksfilm. Blir de inte förälskade på riktigt har jag ofta tänkt och om det är som de här damerna berättar så är det så.

Ja det är ju en lukrativ bransch om man är intresserad av täta partnerbyten, om man ska tro skvallertidningarnas reportage om alla Hollywood stjärnor och deras nya förhållanden stup i kvarten.

Autism=lika förutsättningar?

Publicerad 2009-05-08 17:59:25 i Allmänt

Läste precis på min partikamrat Mias blogg http://www.miafrisk.blogspot.com/ ett intressant inlägg om en bok hon läst: "Jag har precis läst ut "Det räcker inte med kärlek: en mammas kamp för sin son" av Jenny Lexhed. Boken som handlar om en mammas (och familjens) kamp för att ge sin förstfödde son Lucas med autism ett gott liv." (citat från Mias blogg)

Iallafall tar hon upp det här med barns olika förutsättningar utifrån vilken familj de föds i.

Återigen måste jag reflektera lite över vad jag möter i min roll som skolsköterska.
Jag möter ju invandrarfamiljer med barn med funktionshinder. De försöker göra så gott de kan men de har inte samma ekonomiska förutsättningar, inte de sociala stöd som svenska familjer ofta har, inte de språkliga förutsättningarna.
Jag tänker ibland, hur länge ska de orka? Hur ska det gå för de här barnen framöver?

Jag får en sorg i mitt hjärta och jag får också en stor känsla av att jag vill hjälpa dem så mycket man kan. Det kan också vara lite svårt att få fram precis hur de har det då de också vill bevara sin stolthet och har behov av att känna att de klarar av det hela. Olika kulturella normer gör att det vi uppfattar som hjälpande och stödjande kan de uppleva kränkande och förnedrande.

Jag märker också en viss skillnad ibland när man söker läkarstöd för invandrare. Ibland, absolut inte alltid, så upplever jag att man inte ger samma hjälp till personer med invandrarbakgrund.

Ja det här är verkligen svårt. Vad kan man göra politiskt för att i allfall ge samma stöd och hjälp till de här familjerna som svenska familjer får?
Hur kan man sätta in rätt resurser?

Visst ibland finns det också en kulturell skillnad,  hos personer med invandrarbakgrund, i förväntningarna när man söker vård. I Sverige har vi lärt oss att man kan få råd till egenvård men jag kan ibland märka att när barn kommer till mig som inte bott i Sverige så länge så vill de att jag gör något, annars är det inte riktigt bra. Här tror jag också det finns mycket att göra när det gäller kommunikation och förståelse.

Tjocka bäbisar

Publicerad 2009-05-08 17:00:13 i Allmänt

Visste ni att det är bra att vara tjock som bäbis? Då minskar risken för hjärtinfarkt och stroke när man blir äldre.

Ja det lärde jag mig på Skolsköterskedagarna nu i tisdags och onsdags i Malmö.

Jag hade äran att få vara med på en konferens för över tusen skolsköterskor trots att jag inte har den behörigheten men jag vikarierar ju som det för tillfället och fick då förmånen att få lyssna på mycket bra föreläsningar.
I allafall så handlade den första föreläsningen just om tillväxten. Tänk att man kan avläsa så mycket i tillväxten! Tex. om något traumatiskt händer i ett barns liv under den tid som man växer så kan man se det på att längdtillväxten går ner lite. Tyvärr kan det också göra så man blir lite kortare än det var tänkt från början.

Så lugn och ro och mycket kärlek ger alltså längre vuxna!

Sen är det ju självklart så att kosten påverkar mycket. Att man får bra och näringsriktig mat.

Ja det är väl därför jag är så lång om man jämför med mina, rätt små, föräldrar. Jag hade det bra och fick bra mat och kärlek. Ja och en tjock bäbis var jag också!


Thailändsk gryta åt alla...

Publicerad 2009-05-03 10:58:48 i AllmäntIgår blev det en sån där kväll som jag gillar med stora barn på besök med liten bäbis, trevliga grannar som spontant kom över och en stor Thailändsk stark kycklinggryta på spisen. Härligt med uteliv och sen köket fullt av glada skratt och familj och vänner som njuter av god mat och dryck.


Dessutom hade jag krattat hela trädgården och klippt gräset och sen SÅTT MINA LAND!!! hurra!

Sån härlig känsla att nu vänta och titta på om nåt har kommit upp. Jag och Nicolina la på fiberduk efter vi fått ner alla frön. Det har jag inte testat förut så det ska bli lite spännande och se hur det funkar.

Vid mitt nya land nere vid magasinet sådde vi svarta och pastellfärgade Stockrosor. Ja man får ju inga blommor första året men jag har ju min bild inom mig hur jag till slut vill att det ska bli.


Uppe vid huset sådde vi Rosenskära. De brukar ju blomma rätt sent men jag ska sätta lite sommarplantor där också bara för att få lite blomster. Ingen idé att sätta rosor och perenner där förrän vi bytt och målat panelen på huset.

 Rosenskära
 Ja så här är ju drömmen att det ska blir så småningom!

(Rätt svar på körfrågan är: Rönnbykören) :)

Minska medborgarnas inflytande!

Publicerad 2009-05-01 10:11:06 i Allmänt

Ja så verkar tjänstemännen i vår kommun resonera när man i sparförslag vill dra in våra rådslagsgrupper.

Inför den här mandatperioden så startade vi i kommunfullmäktige olika Rådslag där kommunfullmäktigeledamöter träffar olika grupper i samhället för att diskutera frågor inom området. Jag själv finns med i Rådslag samhälle/landsbygd. 
Det kan ibland bli lite för mycket detaljfrågor men det är vår uppgift att som politiker försöka lyfta upp frågorna till en politisk nivå. För min del så känns ändå det här forumet som ett av de mest meningsfulla. Här möter jag mina väljare och får också möjlighet att höra hur de ser på olika saker och också förklara varför vissa beslut blivit som de blivit.

Tanken är dels att medborgarna lättare ska kunna kommunicera med oss politiker, öka delaktigheten och också att vi ska kunna informera om vad som är på gång. 

Ja jag blev väldigt förvånad när man då i tjänstemannaförslaget inför budget 2010 lägger förslag att lägga ner rådslagen. Det är ju ändå inget som tjänstemännen överhuvudtaget ska tafsa på. Det är ju ett instrument för oss politiker att förbättra demokratin. Jag vet inte om man upplever sig hotade på nåt sätt i tjänstemannaled? 

Jag kan ju mer tycka att vi istället behöver öka det politiska inflytandet då det är vi politiker som är förtroendevalda av folket och ska vara folkets röst.  Ja kanske ännu mer i spartider som dessa!
Då behöver vi ju verkligen lyssna in vad medborgarna tycker är viktigt och försöka prioritera på bästa sätt. Jag tror ju inte vi ska börja närmast brukarna, i våra kärnverksamheter som vård och skola utan kanske istället börja titta på stödfunktioner och i chefsled. Vilka funktioner är absolut nödvändiga just nu? Vilka uppgifter måste göras. Kanske man får lägga ner ambitionsnivåerna lite under några år men hela tiden ha i beredskap att när ekonomin tillåter så finns det en plan för vad man vill börja satsa på igen.

Var det valborg eller?

Publicerad 2009-05-01 09:44:34 i Allmänt

Ja det gick ju rätt bra utan brasa igår.
Vi som samlades här på Tallbacka...ja vårt hus heter så...hade det trevligt ändå. En av våra uppfinningsrika gäster kom på att vi kunde göra en tipspromenad där vi var och en skrev en fråga om oss själva. Det blev ju en riktigt bra "lära känna varann" promenad.
Jag frågade vilken kör jag sjungit i mellan jag var 8-16 år:
Var det
1 Rönnbykören
X Mariakören
2 Västeråsstiftskör

Ja det kan ni fundera lite på tills imorgon.

 
Tallbacka

Om

Min profilbild

Maria Lundblom Bäckström

En blogg som handlar mycket om mina upplevelser och om politik utifrån min vy som Kristdemokrat. Lite handlar om min vardag men framförallt så vill jag försöka påverka med det jag tror på och vill förändra till det bättre.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela