Maria Lundblom Bäckström

Trädgårdslängtan

Publicerad 2009-03-29 19:54:05 i Allmänt

Tittade runt på nätet på lite trädgårdsbloggar och hittade den här sidan.  http://www.tradgardsbloggar.se/index.asp
Här är lite bilder från några härliga bloggsidor.
Vår!
  Aj aj nu fick jag nästan ont i magen av längtan efter våren och att få börja greja i trädgården. Har lite tankar och drömmar som jag vill förverkliga under vår- och sommarmånaderna.

Men först nu måste jag klippa lite vattenskott på äppelträden. Klippte ner dem rejält förra våren då det är riktigt gamla äppelträd i vår trädgård men i år måste de finputsas lite. Ja det är ju lite sent men jag tror jag ska hinna fixa det innan värmen kommer.


I vår trädgård är det inte så mycket blommor då de tidigare ägarna hade huset som sommarhus. Däremot är det en bra ram att jobba utifrån med gammaldags träd och buskar som lind, kastanj, syrenbuskar, syrénberså och lite andra buskar.


Ja vi får se hur långt jag når i år. Men det är en bra början att inspirationen och drömmarna börjar infinna sig...


Men nu kommer jag i allfall snart börja spana efter påsklliljorna, pingstliljorna, krokusarna och de andra vårlökarna som jag satte ner i höstas.


Mörker

Publicerad 2009-03-29 10:02:11 i Allmänt

Ja vad gav Earth Hour för effekt tro? Visst det skapar väl en eftertanke på hur mycket energi vi gör av med varje timme.

Här i Aneby hade man tydligen valt att inte släcka. Tyvärr har jag inte varit inblandad i diskussionerna kring det här så jag vet inte varför man valde att inte släcka ner. I allafall lyste gatlyktorna här i lilla Vireda utanför Aneby och där vi satt hos några vänner så hade vi det ljust och skönt...men inte av  elektricitet utan av levande ljus så det gav ju en extra mysfaktor.

Jag undrar vilken effekt såna här aktioner har egentligen?
Forskarna är ju inte alls eniga vad gäller klimatfrågan. Jag har lyssnat ett antal gånger på ett program på p1 där man intervjuat forskare som är mycket kritiska till den ensidiga information som sprids över världen när det gäller klimatforskning.
Det är nämligen inte alls helt säkert att det bara är koldioxid och de andra orsaker som oftast lyfts fram som orsakar växthuseffekt. De talade mycket om solens effekter och att det är ett naturligt skeende.
Jag säger inte att jag tror så men det vore intressant om även de här forskarna kunde få mer utrymme för att lägga fram sina åsikter så man kunde få en mer sammanhållen bild av olika teorier.

Lite bilder från vår Thailandsresa

Publicerad 2009-03-26 16:21:56 i Allmänt

 

Ja nu har vi landat i verkligheten igen. Jetlagen, heter det så?, gör sig påmind så runt kl.18 så där så snurrar det lite i huvudet för då är ju klockan i min kropp fortfarande tolv på natten.

Men hur var det i Thailand?

Ja Khao lak var klart bäst! Där på stranden rådde lugn och ro. Man behövde inte trängas med nån och det stod inte massa försäljare över en som ville att man skulle köpa massage eller solglasögon eller glass eller klänningar, som vi sen upptäckte att det gjorde på alla andra stränder vi besökte.
Däremot kunde man välja att gå och få lite massage om man ville, eller köpa något på något café eller äta på en finare eller enklare restaurang.
Eller varför inte ta en liten färjetur!

 
Vackra minnen!

Här är en bild från Similan islands- Donald duck island närmare bestämt....ja ni kanske ser varför!

Här fick vi snorkla bland vackra fiskar och klättra i berg, ja för oss var det mer än nog, höjdrädda som vi är. Fick sitta en stund och andas innan jag kund klättra ner igen.


Railey bay var däremot det mest exotiska och den mest spännande platsen. Fantastiska klippformationer, annorlunda människor. Railey ligger nära Krabi och vi var tvugna att ta oss dit med små longtailbåtar.
 
Ja jag har ju skrivit lite om det här tidigare så därför visar jag bara lite bilder.
 Här är den sovande Indianen...kan du se den?

 
                                                                                                        En paus på vår djungelstig!


Sen begav vi oss till ungdomsparadiset Phi phi Island!
Med basljud från uteställena i vårt sovrum hela natten insåg vi att vi börjar bli gamla när vi inte var med på party party...ha ha.
Ja vill man festa, slösa pengar och trängas med ungdomar så ska man absolut åka dit. Men det var nog inte riktigt vår grej.
 
Har ni badat i en sån där liten barnpool som de minsta barnen badar i på sommaren och där de kanske kissar lite i?
Ungefär så varmt var det här på Phi phi öarna i vattnet, det svalkade nästan mer på land.


Utsikt över beachen från vårt hotellrum som låg många trappsteg över marken.


Avslutningsvis tog vi tre dagar på Karon beach! Helt ok ställe med ganska lättillgänglig shopping till nära och kära. Bekvämt hotell med god frukost och nära till stranden.
Det bästa där var nog just att det var bekvämt och vilsamt, en bra pool och så. Det sämsta var att där började det dyka upp äckliga gubbar som "hyrt" sig en vacker Thailänsk tjej på sin semester. Här kallar vi dem väl för torskar och horor.
Tänkte ett tag att man skulle åka in till Patong och ta kort på alla man såg och lägga upp dem på nätet och skriva "KÄNNER DU IGEN NÅN"? Men det är ju tyvärr förbjudet att göra så.

Men här är i allfall lite trevliga bilder från Karon beach!
  
Vårt hotell ligger ovanför den buddistiska ormen! Inte mycket folk...lite moln men det är ju alltid varmt ändå.
Bokmärksnalle vid poolen. Han var med överallt och eftersom Nicolina har gjort den åt mig var jag ju tvungen att ta kort och visa det.


Ja vi har ju gjort mycket mer men då får ni komma hem och ta en fika och titta på mer kort och umgås lite med oss för att höra och se det.
Mikaels utläggning om hur bra Thailändarna är på att beskriva vägen är rätt rolig att höra.

Vill också bara tacka Lisa och Micke för trevliga pratstunder och hoppas ni läser min blogg och kanske hör av er med en kommentar och skickar er mailadress!

The airport

Publicerad 2009-03-22 08:33:05 i Allmänt

Nu sitter vi pa flygplatsen och vantar pa ett forsenat flyg...men det ar ju bara en och en halvtimme...sa ja vi ar val hemma i Vireda ca. halvsju.
Suck jag ar redan trott, det ar nagon lustig trotthet som infinner sig nar man ska resa, som ett tryck pa huvudet.

Det ar bara att stalla in sig pa att sitta dar pa sin lilla ruta i flyget dar man far lite mat, ser en film, kanske laser lite i sin bok och forsoka sova. Ja flyga ar inte min favoritgrej. Men vad gor man inte for att fa en harlig semester!

Avslut

Publicerad 2009-03-21 03:00:14 i Allmänt

Ja nu borjar snart det har aventyret lida mot sitt slut. En dag har vi har nu och imorgon gar planet mot Sverige och sen gar bilen mot gula huset i lilla Vireda.

Idag star regnet som spon i backen. Vi hade tankt ta en tur in till Patong och titta pa det hysteriska livet dar men vi far se hur det blir. Kanske lite pedikyr istallet.

Oj tre minuter kvar pa inloggningen har pa internet. Har pa hotellet betalar man for en halvtimme och sen loggas man ut.

Det har hotellet har i allfall haft bast frukost.

Ska gora en sammanfattning nar jag kommer hem, med lite bilder och sa fran var resa for er som ar intresserade.

Olika kulturer

Publicerad 2009-03-17 15:35:52 i Allmänt

Har i Thailand ar det ovanligt manga transvesiter. Tydligen ska det finnas valdigt manga i Patong sarskilt. Pratade med ett par nar vi var i Khao lak och de sa att transvesiterna har hogre varde har. Valdigt markligt? Undrar varfor?

Det ar i allfall en hon,han har pa vart hotell. Sen gissar vi lite vem som ar vad. Mikael tror att en som jobbar pa ett annat internetcafe ar det men jag ar valdigt osaker.
I allafall har hon el. han? en valdigt gullig kanin. Den ser ute som en vit liten leksakskanin, alldeles dunig.

Idag har bara varit en soldag forutom en liten kort grottutflykt nara vart hotell. Ja har finns aventyren valdigt nara om man bara vill.
Imorgon aker vi till Phi phi oarna sa far vi se hur det ar dar.

Bland klippor och hav

Publicerad 2009-03-16 13:12:25 i Allmänt

Nu har vi varit i over ett dygn pa Railai, en halvo nara Krabi. Har kanner man sig lite osportig och gammal. Fullt av hippieliknande ungdomar som klattrar i berg och sitter i coffebars pa kvallarna...eller ligger pa madrasser rattare sagt.

Men det ar helt fantastisk natur har. Klippor som ja, de gar inte att beskriva. Sok pa Railay pa google och kolla sjalv. Idag har vi legat pa en av dessa fantastiska strander pa formiddagen. Man sa oss nar vi kom hit att har ar det inte sa mycket turister...hmmm? Nej kanske inte de gamla vanliga turisterna, men raknas inte sportiga klattrarungdomar och hippies som turister? De oversvammande namligen stranden efter lunchtid och sa manga forsaljare och erbjudanden om massage och fotbehandlingar har vi aldrig fatt tidigare har pa var semester.

Tog i och for sig varsin fotskrubb sa nu har vi fina fotter.

Nar vi tagit oss upp till en restaurang som ligger ganska hogt och atit lite varrullar och farska gronsaker...ja ni som kanner Mikael behover inte svimma men har foredrar han gronsaker fore nat annat...sa tog vi oss an ett litet aventyr.
Gick en stig genom djungeln som skulle leda oss till en strand pa andra sidan.
Det stod att det var 1km men det maste varit fem, sa kandes det i allfall.
Over 30grader varmt, uppfor, uppfor och uppfor lange ja det var ett traningspass. Sen kom vi till havet och da borjade det aska och regna vilket var valdigt skont.

Det har nog regnat och askat varje eftermiddag. Men det ar ju inte som hemma, det bara far ner temperaturen lite och sa

slutar det efter en liten stund.


Vill ni se var vi bor nu sa klicka bara pa lanken har nedan.


http://viewpointresort66.com/

Munkar och annat

Publicerad 2009-03-12 15:29:22 i Allmänt

Igar morse gick vi upp fore sju. Gick till ett stalle nara och bestallde frukost. Dar satt tre buddistmunkar.

Det var sa langt och skont och sa satt de dar och at sin frukost. Helt plotsligt tar de fram sina cigaretter, vad snopen jag blev. Jag trodde de levde mer rent.

I allfall sa avslutade de maltiden med att sjunga sin nasala buddistsang. Det var en haftig kansla, lite andligt. Vi blev bada berorda av det hela.


Vad kan man saga om Thailand? Mycket! Idag konstaterade vi att massage och pannkakor som man gor pa gatan med massa gott till ar i allafall latt att fa tag i.

Sen har de fina toaletter overallt.


Ja man far manga intryck och idag har vi for forsta gangen i vart liv kort om tva elefanter pa vagen nar vi var ute och akte vespa.

Bor vid stranden nu sa vi satt och sag pa solnedgangen innan vi gjorde oss klara for kvallsmat...otroligt vacker.


Thailand

Publicerad 2009-03-10 10:58:58 i Allmänt

Skickar en liten halsning till mina vanner harifran Thailand.

Jag och min kara man befinner oss just nu pa var, ja vad ska man saga, ett ar senare brollopsresa.


Man kan anda saga att varlden ar liten. forsta dagen har traffar vi folk fran Aneby. Ja det ar manga svenskar har.


Det ar ett milt och vanligt land det har, som manga har sagt tidigare. Har i Khao lak dar vi befinner oss kommer ju ocksa tankarna pa Tsunamin. Jag far en sorglig men samtidigt karleksfull kansla nar jag ligger pa stranden och tanker pa det.

Det kanns som det finns nagot speciellt som binder ihop oss svenskar med Thailand. Vi har tillsammans gatt igenom nagot svart aven om jag personligen inte har det. Det ar svart att forestalla sig det kaos som maste ha varit har da.
Vi pratade om olika scenarier idag pa vag fran stranden.

Ja ja...nu maste jag ga och duscha. Har ar man alltid svettig. Det ar lika varmt pa land som i vattnet och pa dagen och kvallen. Det ar mest ask och regnskurarna som gor det lite svalare ett tag.

Hor av mig igen

Mäns och kvinnors frestelser

Publicerad 2009-03-06 19:28:26 i Allmänt

Idag tittade jag på Tyra Banks show. Den har jag aldrig sett tidigare. Är inte så där jätteförtjust i Amerikanska talk shows men i allafall fastnade jag eftersom jag är lite fascinerad av Tyra Banks.


Idag var det två ensamstående kvinnor med i showen där den ena kvinnans man hade lämnat henne precis innan hon skulle föda sitt barn. Det är ju inte så sällan som man ser just det scenariot. Den ensamstående mamman som blivit övergiven av nån idiot till man som sviker och inte tar ansvar.

Ja nu ska jag vara lite arg ett tag. Om man tittar ut över världen så är det här vanligt. Kvinnor tar ansvar för barn och hem medan männen sviker och lever sitt eget liv som de känner för.
I vissa länder när man ger bistånd så ger man små minilån till enbart kvinnor därför att om man ger pengar till männen så blir inget bättre men ger man dem till kvinnorna och stöttar dem så startar de egna små företag och tar ansvar för sina barn.
Det här är ju helt sjukt!!
Varför är det så här?

Jag hörde någon gång att mäns största frestelse är att inte ta ansvar och kvinnors största frestelse är att ha kontroll.
Jag vet faktiskt inte om det här är en sanning men visst kan man se tendenserna runt sig.

Jag vet väldigt många ansvarsfulla män och vi svenskar har nog fostrats till det. Jag vet också en hel del kontrollerande män.
Jag vet också några kvinnor som inte har behov att kontrollera och även såna som inte tar ansvar.
Men om jag generaliserar och ser ut över världen och vårt eget samhälle så visst kan man känna igen det här.
Män som inte vill ta ansvar och kvinnor som gör andra tokiga för man har så stort kontrollbehov.

Tänk om fler kvinnor kunde få makten i världen och vågade utöva kvinnomakt och inte bara anpassa sig efter männens regler och politik. Då skulle barnen stå mer i centrum tror jag.

Vi Kristdemokrater har i allafall en intention och som mål att sätta barnen i centrum. Men vi har många motståndare som gärna vill sätta andra värden högre. Tänk om fler kunde förstå vilken bra politik vi Kristdemokrater egentligen har. Kan man säga att vi har en mer kvinnlig politik? Hmm? Det kanske är att sticka ut hakan för mycket eller?

Landstingspolitik

Publicerad 2009-03-05 20:00:56 i Allmänt

Idag har jag varit på gruppmöte med mina Alliansvänner i Landstinget. Det är alltid givande samlingar och idag fick vi information om tillgängligheten, Vårdvalsprocessen, ekonomin och lite av varje från Agneta Jansmyr vår relativt nya Landstingsdirektör. Måste säga att vi har väldigt bra ledning i vårt landsting.

Mats Bojestig, Hälso- och sjukvårdsdirektören, jobbar just nu tillsammans med sin avdelning med att få fram en bra vårdvalsmodell i vårt landsting. Du som inte vet vad det innebär så kan man enkelt säga att alla får chans att välja vilken vårdcentral man vill tillhöra och den vårdcentral du väljer får en viss summa pengar för att ha dig som patient. Detta gör att du som patient får makten att se till att de som gör ett bra arbete blir kvar och de som inte gör det kan man välja bort. Det blir verklig patientmakt som är en av orsakerna till att jag överhuvudtaget engagerat mig politiskt.

Man kan ju prata sig trött om patienten i centrum. Om man inte förändrar systemen så patienten verkligen får makt är det ju inget värt.
Om du vill läsa mer om det här kan du gå in på den här länken:
http://www.lj.se/index.jsf?nodeType=2&nodeId=24408&childId=9295

I vårt Landsting tittar vi mycket på hur Hallands landsting har gjort då de har hittat en bra modell. Vi kommer nog ta en hel del från den modellen och hitta en modell som passar vårt landsting.
Här är en länk om deras modell:
http://www.lthalland.se/lth_templates/informationpage____3819.aspx

Vår ekonomidirektör, Stefan Schultz informerade också om det ekonomiska läget och jag säger bara, vi i Jönköping ligger bra till men ändå får vi inte alls de resultat vi önskat, hur går det för andra landsting i landet som redan innan hade problem?
Han berättade bla att Västernorrland måste spara 300miljoner, vilket hos oss skulle motsvara 500miljoner...ja det låter inte bra.

Jag är glad som ändå får vara politiker i ett så framsynt och välskött landsting som i Jönköpings län.


Emo och andra

Publicerad 2009-03-04 19:59:47 i Allmänt

Det här är en liten emo...Ja jag kan inte riktigt förklara vad det är men typ nån självdestruktiv tonåring som gillar en viss musik. Ja en av alla olika "ungdomstyper" genom tiderna.

 Det här är mods och det här är en punkare

Jag tycker "emosarna", om man nu säger så är nån blandning av de här två -50 och -70--80tals kulturerna. Jag har säkert helt fel och det här är varken vetenskapligt eller väl underbyggt utan bara mina egna reflektioner över fenomenet att ungdomar har behov av att hitta en stil som vuxna tycker är lite konstig och lite jobbig.

Det är väl ett sätt att hitta sin egen identitet. Jag sjäv var nog nån enkel variant av syntare på -80talet när jag var ung. Det var faktiskt viktigt att känna att man tillhörde en viss stil.

Men slutar vi vara "en viss stil"? Nja...vi kanske inte är så tydliga när vi blir lite äldre men visst bejakar man ett sammanhang eller har någon inre känsla för vem och hur man är och hur man vill klä sig. De flesta eller kanske alla ingår ju i olika sammanhang där man klär sig olika och bryter man klädkoden i det sammanhanget så reagerar omgivningen.

Jag tycker det här är intressant och kläder och vad vi signalerar med våra kläder är ju verkligen ett ämne som tar mycket plats i tidningar, tv, bloggar och andra media.

En härlig dag

Publicerad 2009-03-01 18:02:36 i Allmänt

Min födelsedag igår blev en härlig dag full av sol och värme från min familj och mina vänner.
 Här hissar min man födelsedagsflaggan.

 Fick välja en bukett med blommor i Handelsträgårdens härliga växthus! Det blev vita liljor.

Vasaloppet!

Publicerad 2009-03-01 08:22:19 i Allmänt

 Nu har de startat och kämpar i "flaskhalsen" som man påstår att man breddat. Men det verkar som det blir trångt i år också.

Det här ingår i mina traditioner att titta på Vasaloppsstarten. Kommer ihåg den gången jag var där och tittade i verkligheten. Jag var nog runt tio eller tolv år, minns inte riktigt. Det var en av våra vistelser i Sälen när jag var liten och nu skulle vi upp tidigt på morgonen och följa det här på plats. Tidigt väckte pappa mig och så åkte vi ner till Sälenbyn tillsammans med morbror och kusiner.  
Sen minns jag mest att vi sprang där vid vägen i halvmörker och kallt var det och någonstans långt bort var det fullt av skidåkare. Minns inte särskilt mycket av starten och inte så mycket annat heller men jag kan ju i allafall säga att jag varit där.

Nej jag föredrar nog att sitta här i soffan och titta i lugn och ro. Kunna sätta på lite kaffe och äta sin frukost medan jag tittar på hur alla sporttokiga människor kämpar de här nio milen.

Hur kan man utsätta sig för det här? Ja jag kan ju fråga pappa, han har ju klarat den här sträckan vid ett tillfälle och det är värt att nämna och ge sin beundran till.

Om

Min profilbild

Maria Lundblom Bäckström

En blogg som handlar mycket om mina upplevelser och om politik utifrån min vy som Kristdemokrat. Lite handlar om min vardag men framförallt så vill jag försöka påverka med det jag tror på och vill förändra till det bättre.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela