Maria Lundblom Bäckström

Återblick och Gott Nytt År

Publicerad 2009-12-31 13:54:53 i Allmänt

Ja då står vi här igen, sista dagen på 2009 och blickar framåt mot ett nytt år 2010!

Som vi alla nog säger; vart tog det vägen? Har ett helt år gått.

Vad har hänt detta år?

Ja jag började jobba som skolsköterska i Januari vilket gjorde att jag började omprioritera mina framtidsplaner och vi får se under 2010 vad det kommer leda till, det känns spännande att börja plugga snart.

Lågkonjukturen har ju berört oss alla som på något sätt är engagerade politiskt och skapat en hel del turbulens på olika sätt. Här i Aneby är det väl besparingar och olika prioriteringar inom skolorganisationen som skapat de största rubrikerna och också gjort att Landsbygdsupproret startades under slutet av året.

Inom Landstingspolitiken har vi hittills klarat ekonomin ganska bra, måste jag säga men vi har kanske inte sett slutet på lågkonjukturen än och vi vet ju inte riktigt hur det kommer bli under 2010 och 2011.
I allafall har vi beslutat om Vårdval i Landstinget och det kommer nu genomföras 2010, vilket jag personligen tycker ska bli väldigt spännande att följa.

Våra prinsessor har ju förlovat sig också, vilket jag också har väntat på, royalist som jag är. Så nu blir det bröllop 2010. Så den 19 juni tänker jag finnas på plats i huvudstaden för att med egna ögon bevittna vår blivande drottnings bröllop.

Ja i familjen har vi tre tonåringar och en 12 åring med allt vad det innebär av förändringar och frigörelse! Ja det ÄR faktistk lite jobbigt ibland att hantera detta på ett vettigt sätt. Och man gör sina fel också som förälder.
MEN...det är mest härligt att leva i en levande familj full av känslor och mycket kärlek.

En ny liten flicka föddes också i början av året. En liten Leja kom till världen i Januari så att Mikael blev morfar. Så nu är jag bonusfarmor åt Emil och bonusmormor åt Leja.


Idag firar jag och min Mikael 2 års bröllopsdag och det är värt att fira.!
För mig är det att vara en hel människa att leva i tvåsamhet. Vi brukar säga ibland att det är fruktansvärt jobbigt att som 47- och 42 åring behöva anpassa sig så mycket men vi tycker ändå båda att det är till det bättre även om det ibland gör ont att slipas i sin personlighet.
Vi älskar varann och gläds åt att vi har varann!
  

Jag tycker mig också ha sett att under det här året så har något börjat växa fram i Aneby. Ett nytt engagemang och en ny öppenhet att lyssna in Guds röst igen. Vart vill han föra oss? Jag tror han vill att vi ska börja bry oss om alla i vårt samhälle som inte alltid har det så bra. Om de människor som kommit hit från andra länder och som inte har någonting med sig. Kanske är det något mer han vill? Vi måste fortsätta lyssna och fortsätta ta oss tid att söka vår väg i stillhet ensamma och också tillsammans.

Sen har det hänt så mycket mer och här nedan kommer ett litet urval från våra egna bilder i familjen.
******************************************************************************************


Ja vad skulle en nyårskrönika vara utan att nämna våra underbara grannar Anita och Stellan. De gifte sig 10 januari och det är fantastiskt att få ha dessa härliga människor som grannar. Tack kära ni!

      
I början av mars var vi i Thailand i två veckor.


Beatrice sjunger i Furulidsshowen

        
Några bilder på våra barn och deras respektive från våren 2009! Jessica och Kristian. Svante och Therese. Linus i HV tröja. Nicolina & Beatrice. Dennis & Leja. Henke vid grillen. Lina med Leja och till slut Emil med Beatrice.

 
Pappa fyllde 70 år i juni                              och här min gulliga mamma

 
Anita och jag gör gelé! 

  En fantastisk middag på Åkersdal!


Nicolina spelade på skolavslutningen.


Leja döps   
 
   ...och Emil visar magen


En bild från radio Jönköping. Mikael var en hel del i media ang. LRF frågor

  
En ny altan gjorde min kära man också och vi fortsatte med husrenovering.

Och mycket mycket annat har vi gjort under året...bilderna får tala...
 

 

 

  

 

 

 

 Och till slut en bukett rosor från min man på vår andra bröllopsdag


GOTT NYTT
2010

GOD JUL ALLA VÅRA VÄNNER!

Publicerad 2009-12-22 17:47:07 i AllmäntVi skulle vilja tacka alla Er som är våra vänner och som på något sätt funnits i vårt liv under 2009!
Tack för allt ni gett oss och allt som vi fått dela med er på något sätt.

Gemenskap på olika sätt både med er som ingår i vår familj, barn och barns respektive, barnbarn och föräldrar, våra vänner, kollegor, är nog något av det viktigaste i våra liv.

Vi önskar er en riktigt
GOD JUL
&
ETT GOTT NYTT ÅR

Mikael & Maria

Inför jul!

Publicerad 2009-12-20 11:10:49 i Allmänt

Ja nu stundar julveckan! Två dagars jobb känns inte så där jätteinspirerande. Hade hellre varit hemma med mina flickor och myst lite innan jul då vi inte är tillsammans på julafton i år. Men vi har ju en hel nyårsvecka då vi kan njuta av varandras sällskap och hitta på saker tillsammans.

Snön och kylan har nu tagit sitt grepp om landskapet och just precis nu lyser solen igenom lite. Måste nog ta mig en promenad.

Många tankar har passerat senaste veckan och idag är det söndag. Landsbygdsupproret har präglat veckan både medialt och via facebook och via olika kontakter. Jag tror man är uppe i 164 medlemmar på Facebookgruppen i skrivande stund.

Ja vi får se vad det leder till. Nu senast fanns det ett mail utlagt där man antydde att starta ett eget landsbygdsparti. Ja vi får se hur många partier vi blir här i Aneby till valet 2010. Mycket kan hända fram till dess och med det här ytterligare engagemanget finns det ju många nya möjligheter på olika sätt, inte bara genom nytt parti utan det kan ju leda till saker vi inte tänkt på.

Ett nytt engagemang har också börjat växa fram i Aneby för de svagaste grupperna i samhället och framförallt för de asylsökande. Vår kyrkoherde Ulf Engström var i tidningen igår och visade klädinsamlingen som pågår. Han talade också om någon form av verksamhet med svenska för invandrare och där man även skulle få möjlighet att lära sig mer om våra svenska sociala normer. Ja nu hittar jag inte tidningen så det kan hända jag citerar fel men det var ungefär så det stod. Man skulle också inbjuda till någon alternativ jul för de som önskade.

I allafall är det roligt att se både i min närhet och på andra sätt att det börjar växa fram ett nytt engagemang för andra. Jag tror att det är viktigt att vi var och en börjar söka vår egen väg för vad vi kan göra.
Lyssna på vårt hjärta och tror vi på Gud tror jag det är dags att söka hans röst och lyssna in vart han vill leda oss.
Har du inte den tron tror jag ändå du kan lyssna på ditt hjärtas röst och vara öppen för möjligheten att livet kan föra dig dit du kanske inte trodde.

Ta den tid du får i jul att hitta lite stillhet och inte bara stressa runt. Lyssna utåt och inåt och på andra människor och var öppen för olika vägar...det kanske inte alltid blir som vi tänkt oss utan det kanske finns något bättre än vi själva planerat.

 

Lite jul!

Publicerad 2009-12-17 22:36:04 i Allmänt

 
Brasa

  
Julgran


Kände bara för att lägga ut lite av min julkänsla här. Det är ingen av bilderna som är min egen men jag omges just nu av brasa och julblommor, av pepparkaksdoft och glögg och risgrynsgröt. Jag älskar verkligen allt det här och med snön utanför så blir det riktig julstämning.

 
Julpynt 

Julblommor

 
Pepparkakor
 
Glögg

  
Risgrynsgröt

Är vårt sätt att bedriva demokrati förlegat?

Publicerad 2009-12-15 16:03:45 i Allmänt

Jag har under lång tid varit intresserad av det här med demokrati och vad det innebär.
Jag har drivit, i olika forum, att det är viktigt att vi har en levande demokrati och att vi politiker är öppna för att lyssna in vad våra väljare tycker. Jag har velat skapa forum för möten på olika sätt.

Det som jag däremot har upptäckt är precis det som en av mina bloggläsare skriver i en av sina kommentarer: "Problemet bottnar ofta i att när vi engagerade människor bjuder in er politiker så upplever vi det som om vi aldrig får konkreta svar på våra frågor. Efter ett politikermöte går många hem och reflekterar över vad som har sagts och många frågor kvarstår allt som oftast. Frustrationen infinner sig..."

Det här har jag ofta mött. Man har andra frågor än vi politiker har svar på och det känns inte alls bra. Jag har inte alls svaret på varför det blir så här. Har vi förberett oss fel inför mötet? Har vi för dålig kunskap?

Bedriver vi verkligen demokrati i Sverige på ett bra sätt? Eller behöver vi i grunden se över om det är det bästa sättet?

Vilka frågor är det egentligen som upptar vår tid? Är det de frågor som vi i politiken tycker är viktiga eller är det de frågor som tjänstemännen i kommun och landsting tycker är viktiga? Driver vi våra väljares frågor?

Varför är det så svårt att få människor engagerade i politiska partier? Den frågan måste vi ta på allvar!
Vad är det som gör att det är så oattraktivt att gå in i ett politiskt parti och engagera sig?

Om man tittar på det som nu sker i min hemkommun Aneby där vi har ett Landsbygdsuppror med många engagarade människor så undrar jag vad som krävs för att de som engagerar sig där verkligen ska kunna få påverka? Är det framförallt att gå in i ett politiskt parti och är det ett bra sätt att påverka?

Ja delvis så är det nog så eftersom demokrati bygger på att man ändå har valt företrädare som man tror ska påverka det samhälle man bor i på det sätt som man själv tror på.

MEN...var tas de verkliga besluten?
Är det där de direktvalda sitter?
Nej inte alltid. I kommunfullmäktige tas de övergripande besluten och ramarna men detaljerna ligger mer på Kommunstyrelsenivå och där måste det inte sitta direktvalda politiker utan de som partiet har utsett.
Här ser jag ändå en brist.

Borde inte de personer som hamnar högst i våra val sitta i det organ som styr detaljerna i en kommun?
Ja jag ställer bara frågan så kanske någon annan kan svara?

Hur kommer det sig att det inte är så? Vad är orsaken till det?

Ja det finns många frågor angående det här med hur vi bedriver demokrati men det viktigaste tror jag är att vi försöker tänka utanför den ram som vi är så vana att tänka i och försöker se om det inte finns andra sätt att bedriva ett demoratiskt samhälle.

Svar på inlägg på min blogg

Publicerad 2009-12-13 11:44:51 i Allmänt


Jag tycker det är roligt och bra att jag fått så engagerade kommentarer på mitt inlägg "Vad tycker jag som Kristdemokrat i Aneby kommun just nu" Det jag slås av är att man ser på saker på så olika sätt. Men vem kan säga vad som är rätt och fel? Vilket sätt är fel sätt att kommunicera? Vem bestämmer på vilket sätt människor ska engagera sig och vilket sätt som är rätt och fel?

Det viktiga för mig är att människor engagerar sig!!
Att man bryr sig och går den väg man känner är rätt själv!
Om man följer sitt hjärta och bryr sig tror jag vi till slut kommer rätt.

(Ja det finns väl vissa men...
Om man inte har grundidéen att människor har lika värde då blir jag förstås misstänksam och där tycker jag ändå gränsen går för hur långt vår demokrati går för det är hotfullt för vår demokrati och yttrandefrihet.)

Jag tror på dialog som redskap att hitta lösningar. Med dialog menar jag inte diskussion och inte debatt.
Dialog är ett sätt att kommunicera där alla får säga vad man tänker och tror utifrån sig själv utan att slå ner på någon annan. När alla har lagt sina "tankar på bordet" (man kan skriva ner detta) så sammanfattar man det hela och ser om man kan komma till koncensus i frågor.
Allas vilja måste vara att ha ett öppet sinne att hitta nya vägar och idéer då kan det funka!


Det som vore det allra bästa, enligt mitt sätt att se, är om man skulle vilja engagera sig politiskt och ingå i den politiska process där man verkligen kan vara med och påverka. Tyvärr är ju det inte möjligt för alla men vi skulle verkligen behöva fler engagerade politiker från landsbygden hos oss Kristdemokrater men det är jättesvårt att få med människor som vill engagera sig tyvärr.

Fredagstankar

Publicerad 2009-12-11 11:27:38 i Allmänt

Nu har jag druckit mitt morgonkaffe och livsandarna sprudlar i kroppen! Funderar lite över veckan som gått och gårdagens utskottsmöte i Bodafors utanför Nässjö!

Ja dit är det inte ofta man åker och jag fick fråga mig fram lite först hur jag skulle ta mig dit.
Vi träffade deras verksamhetschef Olle, som jag efter ett tag kom på att jag mött tidigare när jag jobbade på sjukhuset i Eksjö för typ 100år sedan.

Han berättade en hel del om sig själv och det var verkligen intressant hur hans väg har gått genom vården och in i militären och tillbaka till primärvården.

Vi politiker var ju självklart intresserade av hur de såg på Vårdvalet och det är så intressant att se hur alla vårdcentraler vi möter börjat jobba mer aktivt med sin verksamhet inför vårdvalet. Det verkar som det är inspirerande för alla att fundera på hur de vill ha det och man ser mer möjligheter än hot, det är härligt.
Jag tror vi kommer få en kvalitetshöjning inom primärvården och en helt annan kreativitet när vi får fler aktörer.

Idag är jag ledig, som jag oftast är på fredagar och vi började morgonen med att äntligen boka resa i början av Januari. Det blev till Hurgada i Egypten. Vi har väl inte tänkt åka på upptäcksfärd i Egypten, även om det finns massor att se där, utan det är nog mest sol och bad som lockar nu. Men man vet ju aldrig...

Som jag skrivit förut så är det ju en omställning att vara gift med en bonde med runt 80mjölkkor att sköta om och sommarsemester är inte att tänka på. Konstigt för mig som är uppväxt i radhusområde i Västerås och med föräldrar som alltid prioriterat semester på sommar och vinter. Därför har varken jag eller hans pojkar fått någon semester med honom i somras och det här är väl istället för det.
Mina flickor får tyvärr stanna hemma men de  har varit ute och rest i sommar en hel del med både mig och sin pappa och ska resa utomlands ett par gånger under året, så den här gången får det bli så och de förstår förvånansvärt bra varför vi gör så här nu. Skönt!

Ja det är lite speciellt att leva i en familj som är två familjer och man måste vårda och ta tid med alla delar. Ibland kan det vara bra att bara vara med sina egna barn och ibland behöver man även odla gemenskapen med sina bonusbarn så de också känner att man bryr sig och att man får tid att prata med varann och lära känna varnn lite på egen hand. Det tror jag alla vinner på i längden.

Vad tycker jag som Kristdemokrat i Aneby kommun just nu?

Publicerad 2009-12-04 10:26:20 i Allmänt

En del av er som följer med vad som skrivs på Anebysidan i Smålandstidningen kanske undrar över vad jag står i frågan gällande barnomsorgen. Min man har ju lämnat ersättarplatsen i BU och även i KS (Barn och utbildningsutskottet och Kommunstyrelsen) och det har varit en del kring det.

Det han gör får stå för honom och jag stöttar honom i de beslut han gör om han känner att det är hans väg och jag går min väg.

Jag kan väl säga att när det gäller frågan om hur vi organiserar barnomsorgen i Aneby så är jag inte helt insatt i alla detaljer, det är helt omöjligt när man inte sitter i de forumen. Men jag tror att jag kanske har en lite avvikande åsikt i hur jag ser det i förhållande till en del i min partigrupp här i Aneby.

Jag tycker det är viktigt att underlätta för alla kommunens invånare så deras vardag blir dräglig!
Om man bor eller har flyttat in i en ort på landsbygden i Aneby kommun där det från början fanns en förskola (dagis) så har man anpassat sig till det på olika sätt precis som man har gjort i tätorten.

Om man bor på landsbygden så får man på sin fritid köra en del extra ibland för att handla och köra till fritidsaktiviteter men jag tror att vi måste ha ett rättvisetänk vad gäller vad som är rimligt för alla i Aneby kommun, att köra sina barn till förskola tex.

Vi måste se till hela kommunen!

Jag tycker vi som bor i små kommuner och på landsbygden behöver kämpa för att få alla våra partivänner i städerna att driva en politik som gynnar alla Sveriges invånare, både dem i städerna och oss på landsbygden.

Min slutsats i detta är: Jag är en Kristdemokrat som vill se till hela kommunen, både centralortens behov och landsbygdens behov!

Om

Min profilbild

Maria Lundblom Bäckström

En blogg som handlar mycket om mina upplevelser och om politik utifrån min vy som Kristdemokrat. Lite handlar om min vardag men framförallt så vill jag försöka påverka med det jag tror på och vill förändra till det bättre.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela