Maria Lundblom Bäckström

Glädje och ambitioner!

Publicerad 2010-05-27 18:27:30 i Allmänt

Idag har jag och vår Kristdemokratiska landstingsgrupp besökt alla vårdcentraler i Vetlanda. Jag fick förmånen att besöka den nya vårdcentralen Aroma! Vi kom dit mitt i ordningställande inför invigningen på lördag. Aroma ägs av två läkare och två sjuksköterskor och de var verkligen entusiastiska och glada över den här möjligheten. Det som jag slogs av var den känsla av att göra något bra av det här för patienternas skull. Det var enkelt men väldigt fint.
Bland annat så hade man skapat en närhet och teamkänsla genom att placera receptionen och läkarnas expedition och sjuksköterskornas expedition nära varandra. Ja ni läste rätt, läkarnas expedition, de hade ett gemensamt kontor för att finnas nära varandra och kunna rådgöra och samarbeta på ett bra sätt. Det har jag aldrig tidigare sett tidigare men här bejakade man verkligen "Lärande organisation" rent praktiskt.

Ja det ska bli jättespännande att följa detta och jag vill önska både Aroma men även alla andra Vårdcentraler som startar i vårdvalet nu på tisdag den 1 juni ett stort LYCKA TILL!


Sån fin tårta bjöd vi på!

Stärk patientinflytandet i vården!

Publicerad 2010-05-24 10:00:10 i Allmänt

Vårdvalet har varit ett steg i rätt riktning i att stärka patientinflytandet. Att jag som patient själv kan få makten att gå till den vårdcentral som jag själv anser ger mig den bästa vården. Det här hoppas jag gör att alla fina skrivningar i alla lagtexter där det står om patientens medbestämmande i sin vård, att patienten ska vara delaktig i beslut och där man ser till patientens hela situation, kommer att förbättras.

Jag hoppas också att man kommer att  bli mer uppmärksam på att skynda på undersökningar för att utesluta allvarliga sjukdomar. Läste i helgen om en man, som jag kände lite ytligt, som inte blivit ordentligt utredd i tid och pga. detta avled då det blev för sent att sätta in botande behandling. Ja förhoppningsvis kommer såna tragiska händelser minska men tyvärr så kan ju missbedömningar göras men att jobba med kvalitetsäkring inom vården är också viktigt att det  prioriteras så att såna här händelser minskar.

Jag hoppas att vårdvalet inom primärvården (vårdcentralerna) kommer att utvecklas på det sättet att fler och fler vårdcentraler kommer bli lite mer specialinriktade. Tex. att vissa blir mer specialinriktade mot äldres sjukdomar, en del kanske vill utveckla en del komplementärmedicin, några kanske blir bättre på "utbrändhetsproblem", åter andra med mer förebyggande hälsoarbete. Sen måste ju alla vårdcentraler erbjuda en grundvård som jobbar med alla delar men ändå att man kanske nischar sig lite mer och att personer som tycker att deras vårdbehov blir tillgodosätt på ett bra sätt på just den vårdcentralen kan välja den som passar. Det här tror jag kan utveckla vården på ett sätt som vi inte sett förut.

I höstas var jag med mitt utskott i Tyskland på ett mycket intressant studiebesök på ett sjukhus. Jag kopierar in den texten om det sjukhuset här nedan från ett tidigare blogginlägg. Gå gärna in på deras hemsida som jag länkat, och läs. Det är verkligen intressant att se att vård kan bedrivas på så många olika sätt och att vi har så mycket kvar i Sverige att utveckla, även att vi har en otroligt bra kvalitet som det är. Men det finns ändå många delar kvar där vi kan se mer till hela människans behov och inte bara en enstaka åkomma.

Ps. Använd Googles översättningsverktyg för att översätta den tyska hemsidan.

Här börjar mitt tidigare blogginlägg:

Söndag till tisdag har jag åter igen varit i Tykland men nu med Hälso- och sjukvårdsutskottet på Höglandet.

Vi fick möjligheten att besöka ett antroposofsjukhus i Tyskland. Det var verkligen intressant och jag önskar verkligen att det här är något vi kan utveckla i Sverige.
Det var ett "vanligt" sjukhus med ca. 500 sängplatser.  De utövade helt vanlig läkarvetenskap men med tillägget att de hade dels en antroposofisk bemötandekultur, om man nu kan säga så, och att de hade en hel del antorposofiskt inriktade terapiformer.

Mycket enkelt beskrivet så hade de en helt annan helhetssyn på människan och inte bara försökte bota en åkomma. Man förde ett helt annat samtal med sina patienter och så erbjöd man att patienterna kunde få delta i olika terapier som rörelseterapi av olika slag, musik, måla och även akupunktur som inte är en antroposofisk behandling.

Det är svårt att beskriva allt detta kort men det jag fick med mig hem var i allfall en mycket större kunskap om vad komplementärmedicin kan erbjuda och att detta är något som jag tror vi ska öppna mer för i Sverige för de som så önskar.

Kanske att vårdvalssystemet kan göra att läkare som också vill ha detta som tillägg i sin verksamhet kan göra det och att patienterna då väljer dessa vårdcentraler och på så sätt kan detta utvecklas.
Ja jag hoppas det!

Lycka!

Publicerad 2010-05-14 18:19:46 i Allmänt

Att stå i min egen gamla utomhuskompost och gräva fram fin förmultnad jord och se ut över fälten bakom det ger mig lyckokänslor. Att ha förmånen att få bo så här på landet och leva så nära naturen det är verkligen lycka för mig. Då känns det som jag lever. Visst är det roligt att få gå i stan och shoppa en dag, gå på restaurang och njuta av olika saker som stan kan erbjuda men det känns aldrig som man kommer nära livet där, i allafall inte för mig.

Men visst vi är ju som sagt olika och vill leva olika och det får väl, i denna lilla reflektion från helgsoffan, vara mitt bidrag i den politiska debatten idag. Och från detta är det lätt att komma in på dagens aktuella ämne att varje familj bör ha rätten att själv bestämma vem som ska vara hemma med barnen och hur länge. Vill man som mamma bara vara hemma några månader och sen väljer man att pappan är hemma resten så ska det vara fritt, vill däremot mamman kanske vara hemme nästan hela tiden och pappan endast en liten tid kanske, eller man kanske vill vara hemma varannan månad under en tid...ja det kan ju vara så olika vad man upplever är bra, vad man trivs med och hur man skapar LYCKA i varje familj!

Tafsa inte på familjernas valfrihet!

Att lyssna in människors behov i vardagen

Publicerad 2010-05-08 10:56:59 i Allmänt

Göran Hägglund har under våren verkligen varit föredömlig i sina köksbordssamtal. Det här är något som jag tror många av oss som är politisk engagerade bör ta med oss in i vår vardag där vi finns som politiker i olika sammanhang.

Som Kristdemokrat ser jag som en av mina viktigaste uppgifter att lyssna in människors behov i vardagen, där människor lever och där verkligheten är. Ska vi ta ett politiskt beslut, som påverkar människors vardag, måste de dels grunda sig på de värderingar vi har i vårt parti men också lyssna in hur det kommer påverka olika grupper. Jag lever ju i min vardag och den ser ju inte ut som alla andras och för att förstå andras verklighet måste jag lyssna och försöka förstå.

Ibland är ju tyvärr verkligheten så att vi ändå måste ta svåra beslut men jag tror ändå man kan göra det på ett sätt som skapar förståelse och där man ändå ger människor en viss valfrihet.

Det kom ett brev som jag fick del av, från en mamma som beskriver hur ett politiskt beslut har påverkat deras liv. Hon skriver bland annat så här:
"Jag har tröstat en alldeles förtvivlad liten 6åring som ska börja förskoleklass till hösten. Det fanns inte i hennes värld att hon skulle få åka själv//...(utan några jämnåriga kamrater) och hamna i en klass med fem killar. Den största sorgen var att hennes bästa tjejkompis kommer gå i annan skola.//Det är inte lätt att hämta sina barn varje dag och få ihop det med sina egna arbetstider.//....vi andra känner oss tvingade till den skola som man helt plötsligt tillhör och som bestämts över våra huvuden.//...En dag läste vi i tidningen att xx skola ska läggas ner//. Jag hade önskat att ni fört en dialog med oss föräldrar innan//...Att man hade frågat oss i vilken skola vi vill ha våra barn."

Ja det är inte roligt att se ett sånt här brev och visst det är en helt subjektiv upplevelse av en förälder men det säger ändå något. Hur kan vi politiker jobba för att undvika sånt här. Att leva upp till Kristdemokratisk politik där barn och familj står i centrum så långt vi bara kan.

Ja det här gäller ju även i vårdfrågorna. Hur gör vi för att kommunicera med våra väljare om de bästa besluten för att vården ska bli så bra som möjligt för alla. Att vi ska få en vård som ser till hela människan hela livet!

Kanske du håller med mig, eller tycker jag har helt fel i det jag skriver här ovan? Du som är politiker och läser det här kanske inte alls tycker att det är på det här sättet vi politiker ska jobba? Hur tycker du att man ska föra en riktigt bra demokratisk politik? Jag tycker det vore roligt med respons i de här frågorna för jag tycker vi behöver en dialog i det här.

Om

Min profilbild

Maria Lundblom Bäckström

En blogg som handlar mycket om mina upplevelser och om politik utifrån min vy som Kristdemokrat. Lite handlar om min vardag men framförallt så vill jag försöka påverka med det jag tror på och vill förändra till det bättre.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela