Maria Lundblom Bäckström

Lever vi på stenåldern eller?

Publicerad 2011-01-30 09:11:24 i Allmänt

Igår kom jag hem efter två jättebra dagar i Norrköping.
När jag åkte dit så var det faktiskt med en fråga inuti hur det här skulle bli. Jag känner att vi har varit så otydliga under valet så jag vet knappt var vi står.

Själv har jag burit på många frågeställningar och en del har jag också delat här på bloggen. Men efter att jag hört Göran Hägglunds tal så var det ingen fråga längre. Det var så mycket i det han sa som jag själv burit på och om ledaren för det parti jag tillhör bär på samma längtan och visioner och dessutom kan uttrycka dem i ord på ett sånt suveränt sätt så finns det verkligen hopp!!

Här kan ni lyssna på en humoristisk del av talet:
http://www.youtube.com/watch?v=yEW8aAfv-Qo

Tyvärr så varade inte glädjen så länge. När jag och min man sitter här på lördagskvällen och pratar om upplevelser jag haft på konferensen så ringer telefonen. 

Då är det en av valberedningens ledamöter för Kristdemokraterna i Aneby. Hon berättar för mig att man tänkt göra en del förändringar i styrelsen i lokalavdelningen i Aneby. Bland annat minska styrelsen med två personer för att få ett större engagemang.  Om man är färre så kommer de som ingår i styrelsen komma oftare och ta större ansvar, var deras motivering.  

Sen säger hon att de inte kommer nominera mig till styrelsen. Och motiveringen till det var att jag är gift med en centerpartist. 

Ja ni läste rätt: I Kristdemokraterna i Aneby får man inte vara gift med en person med annan partibeteckning än Kristdemokraterna för då riskerar man att plockas bort på förtroendeuppdrag!!


 
Jag frågade då i vilken fråga som jag avvikit från de Kristdemokratiska värderingarna, vår ideologi eller från något rikstingsbeslut. Då får jag till svar att jag vid ett tillfälle under förra mandatperioden inte röstat med Kd i kommunfullmäktige. 


Ja det stämmer och det gällde skolplanen som vi skulle ta där det stod att man ville ha sexorna till högstadiet. Runt 2004 kom detta förslag upp när jag satt i KS som ersättare. Jag sa redan då att jag är väldigt tveksam till detta då jag inte tycker högstadiemiljön är lämplig för de som går i årskurs 6. Jag hade vid det tillfället inte heller någon relation till min nuvarande man, om man nu tänker att det är han som påverkar mitt tyckande! Jag har under alla år som detta förslag varit uppe sagt att jag har en avvikande åsikt i förhållande till KF gruppen. Jag sa också innan att jag inte tänker rösta med gruppen i den här frågan. 

Jag minns inte när jag kände mig så här kränkt sist!
Att jag som stark kvinna i dagens samhälle inte skulle kunna stå för de Kristdemokratiska värderingarna i Anebys lokalavdelning på grund av att jag är gift med en centerpartist. Men lever vi i stenåldern?

Jag och min man har ganska ofta avvikande åsikter när det gäller politik, det är kanske det som också gör vårt förhållande lite spännande. Vi har inte gift oss med varann för att vi ska tycka precis lika i allt utan för vi älskar varann och delar mycket av samma grundvärderingar.

Ja jag känner mig ledsen över att mitt engagemang nu får ta andra vägar.

Som tur är så har jag goda vänner bland andra Kristdemokrater, både i landstinget och runt om i länet och i Sverige. Jag har också en stark vänkrets med mycket goda vänner som också är samhällsengagerade på olika sätt och där man får ge sitt stöd och engagemang för Aneby kommun.

Jag brukar säga att jag är som vatten, kan inte vattnet med sin kraft flytta stenen så får man rinna runt och ta sig fram den vägen.

Vill också säga TACK till er som ger mig sitt stöd och glada tillrop!

Ni som är Kristdemokrater kom gärna på vårt årsmöte imorgon måndag 31/1 kl.18.30. Tror det kan bli intressant!

 

 

Världens fattigdom

Publicerad 2011-01-25 11:19:38 i Allmänt

Kom idag att tänka på ett samtal som vi hade med några av våra bästa vänner i helgen. Det gällde fattigdomen i världen och hur vi hanterar den.

Ska det vara så här jämt? Varför accepterar vi att det är så fruktansvärt orättvist i världen. Som en av våra vänner sa: "Jorden är väl given till oss alla. Varför tycker då en del att man har rätt att ha mycket mer av tillgångarna än andra?"
Ja det är en mycket intressant tanke. Det är verkligen så att man tycker att det är rätt på något sätt att så många människor i Afrika och Indien och många många fler länder är så fattiga. Varför har man inte en inre bild att de också går i fina kläder och bor i bra hus, att de har fritidsintressen och lever mer som vi. Ja i en annan kultur men ändå som vi i i-länderna. Varför känns dessa tankar så främmande?

Vi kom också in på det här med de orimliga summor som de professionella idrottsutövare har. Hörde någon summa att tex. Zlatan får 10 miljoner per mål, men stämmer verkligen det eller hörde jag helt fel? Jag hoppas det, rätta mig gärna!!

Idag när jag läste morgontidningen så räknade jag att sporten har fyra hela sidor i tidningen. Men vad är sport egentligen, jo underhållning. Det är ju väldigt sunt med idrott på många sätt men har det inte tagit lite väl stora propotioner? Är det "rättfärdigt", om jag får använda ett sånt ord, att det läggs så mycket pengar inom underhållningsbranchen när dessa pengar kunde läggas på att hjälpa tredje världen att utvecklas och kunna stå på egna ben nån gång?

Ja man kan ju lyfta många olika aspekter på det här. Det finns ju massa annat i världen som är betydligt osundare än sport, som det läggs massa pengar på och jag lyfter gärna in andra områden i den här diskussionen.

Men kommer vi någon gång komma till någon större förändring? Eller kommer vi fortsätta sitta och titta på Världens barn galor på lördagkvällen och ringa in några hundralappar och sen äta vår goda mat och mysa i soffan.

Jag kanske låter som värsta socialisten nu men det är jag inte. Jag är för marknadskrafter men jag är också för att vi människor behöver lyfta in mer medmännsklighet i det vi gör. Vi behöver säga till varandra att vissa saker är inte okej. Att få in mer etiska diskussioner i olika områden i samhället!

Ja det är svåra frågor men jag kände jag behövde fundera en del på det här själv och hur jag själv tänker om det här.

I mina tankar

Publicerad 2011-01-23 17:16:04 i AllmäntVad är det som rör sig i mina tankar just nu?

Vi hade en fantastisk "seger" när det gällde den fackliga fråga som jag nämnde lite kort om i förra blogginlägget. Jag hade en liten förhoppning att vi kanske skulle få arbetsgivaren att ändra sig men jag blev ändå överraskat glad.
Så nu får vi gemensamt försöka hitta andra lösningar på de problem man upplever.

Jag kan också säga att jag börjar märka att jag börjar få lite vårkänslor då och då. De kommer fram då man känner en liten doft, att fåglarna kvittrar lite mer eller att man märker att det blir ljusare. Ja det är ju så underbart att det ändå går åt rätt håll...åt ljuset till!

Ljus behöver vi på olika sätt. Världen präglas av så mycket mörker och krafter som inte alls bejakar tro, hopp och kärlek utan istället maktmissbruk, pengamissbruk och annat missbruk som istället trycker ner och förstör.

Haft en hel del härliga möten med olika människor senaste veckan. Det har varit i mitt jobb där man fått dela en svår stund med anhöriga men där det ändå finns något ljust, det är i mötet med den 101 åriga underbara damen, eller med en undersköterska som man får ett fint samtal med. Också möten med vänner där man får nån eller några timmars gemenskap med och där det finns en likhet i själarna och en liknande längtan efter förändring till nåt bättre. Då är ljuset där!

Ja det känns som man är i en process där Gud leder en bit för bit och där man får vara öppen och lyssna, både till de människor man möter men också till den egna relationen med Gud på olika sätt. Livet är spännande och härligt och utmanande!

Året slutade och började med engagemang

Publicerad 2011-01-05 20:58:37 i Allmänt

Jag har märkt att då man har rätt mycket kommunikation med alla möjliga, via facebook, så minskar behovet att uppdatera sin blogg. Tyvärr, ska jag väl säga för det är ju en helt annan grej.


Något som tagit mycket energi och kraft under flera veckor nu är mitt fackliga engagemang på jobbet.

 Jag har fått rycka in som vikarierande facklig företrädare för Vårdförbundet under ett halvår. Hon som är ordinarie har nämligen gått på föräldraledighet och ingen annan ville.

Innan jag började engagera mig politiskt för Kristdemokraterna, så var jag väldigt aktiv i Vårdförbundet och satt bland annat med i styrelsen i länet. Det var faktiskt det som gjorde att jag började med mitt politiska engagemang för jag tyckte att man kunde påverka för lite som fackligt engagerad. Jag drevs mycket av hur man på bästa sätt kunde organisera vården så patientens behov verkligen var det som styrde. När en patient kommer in för en diagnos så behandlar man den och så blir man hemskickad men kanske med fem andra problem som ingen bryr sig om. Fortfarande ser man inte till helheten och tar hand om hela människan, det är en bit kvar!

Ja i allafall så är liksom cirkeln sluten nu på något sätt när jag tagit på mig det här under en period. Jag kan ju lugnt säga att den kunskap och erfarenhet jag har med mig som politiker har jag god nytta av i det här "vikariatet". :)

Man ska ju inte skriva så mycket om sin arbetsgivare i sociala medier, har jag förstått, så det blir inga "smaskiga" detaljer här om vad det är för något jag jobbat fackligt med under den här tiden. Och jag kan hålla med, man ska vara professionell och hantera saker med försiktighet. Vi är ju alla människor i olika roller.

Det har och är i allafall lite turbulent men det kan du läsa om i Smålandstidningen lite då och då.


Det som jag ändå skulle vilja dela lite om är det här med vikten av att skilja på sak och person, som inte alls är lätt. Jag har i allafall fått ett par kommentarer av några personer att de tycker det känns skönt för jag skiljer på sak och person när man är oense i sak. Och det är ju till viss del sant. Medans processen pågår så tycker jag det är lite svårt. Inte för att jag inte tycker om de människor som jag innan tyckte om, men man blir ändå lite mer begränsad i umgänget. Men jag försöker ändå upprätthålla respekt och ett trevligt bemötande och när "striden" mellan fack och arbetsgivare är över så hoppas jag man kan vara som vanligt igen.

Annars kan jag säga att vi haft en lugn och skön jul och nyår. Varvat lite ledigt med jobb i ganska lagom portion. Ätit lite för mycket men ändå mått gott.

Men jag har anmält mig till två fysiska aktiviteter nu till våren så tanken är att jag ska försöka bli lite mer fysisk och förhoppningsvis även minska lite i vikt eller fördelningen mellan fett och muskler.

Mitt nya uppdrag i Tillsynsnämnden börjar framöver och det blir lite intressant att lära sig något om helt andra saker än jag gjort förut. Kommer nog ställa en hel del frågor men det är väl vår uppgift som politiker så det ser jag fram emot.

Annars är jag ju numera ersättare i Landstingsfullmäktige och i Kommunfullmäktige så tidsmässigt tar politiken lite mindre plats.

Nästa vecka ska vi i Kristdemokratiska Landstingsgruppen ändå ha en gemensam Kick off på Varbergs Kurortshotell, ett par dagar. Det ser jag fram emot både utifrån den trevliga platsen men också att få möta de andra Kristdemokraterna och diskutera politik.

Vill till sist önska er alla bloggläsare en riktigt god fortsättning på 2011!

Kan väl säga att det jag längtar efter nu är mer det här:

Om

Min profilbild

Maria Lundblom Bäckström

En blogg som handlar mycket om mina upplevelser och om politik utifrån min vy som Kristdemokrat. Lite handlar om min vardag men framförallt så vill jag försöka påverka med det jag tror på och vill förändra till det bättre.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela