Maria Lundblom Bäckström

Det finns ett intresse för valfrihet för barnomsorg!

Publicerad 2013-03-21 11:09:00 i Allmänt

Sen jag skrev mitt blogginlägg om "Vill föräldrar ha valfrihet", så har jag fått kontakt med och fått upp ögonen för att det finns en ganska bred opinion och intresse för det här med att föräldrar vill ha valfrihet vad gäller barnomsorg.
 
Jag känner mig så glad att det finns människor som organiserat sig kring de här frågorna men också om barns välmående i stort! Att vi Kristdemokrater drivit frågan länge och ständigt strider för barnperspektivet i olika frågor borde ju vara ganska välkänt men ibland kan man tro att vi står helt själva i detta! 
 
I Aneby där jag bor har en facebookgrupp startats som heter Aneby föräldrar- Tid för familjen och det finns många fler såna här sidor. Jag gick även med i en här om dagen som heter Hemmaföräldrars nätverk.
 
Jag tror att de som har de här sidorna uppskattar om vi politiker går med för att följa debatten och intresset kring de här frågorna så vi kan driva på för valfrihet i de politiska uppdrag vi står i eller kommer finnas i fram över. 
 
I helgen ska jag till min egen barndoms stad Västerås. Det är alltid roligt att åka "hem" och träffa mina föräldrar och  kanske lite släkt och någon vän. Även om jag bott i Småland i 25 år, otroligt!, så sitter ju ändå rötterna kvar. 
 
Önskar er alla en härlig helg för min har börjat redan idag!
 
En klassisk vy från Västerås med stadshuset i bakgrunden!

Respons!

Publicerad 2013-03-19 08:04:23 i Allmänt

Tack för all respons på mitt förra blogginlägg! Det märks att det finns ett behov av valfrihet och olika möjligheter vad gäller barnomsorg!
Det känns bra att vi Kristdemokrater har olika bra förslag på det men det gäller verkligen att vi om och om igen lyfter fram dessa möjligheter så människor får kännedom om dem.

Vill föräldrar ha valfrihet?

Publicerad 2013-03-17 12:23:00 i Allmänt

Jag vet inte riktigt hur jag ska ta upp den här frågan utan att trampa nån på tårna. Så jag struntar väl i att ta så mycket hänsyn utan skriver istället som jag uppfattar det hela. 
 
Sen vi införde att föräldrar kan ha barn på förskola/dagis 15 timmar/ vecka, i olika varianter så har jag mött den här diskussionen om för och nackdelar med det. Det har blivit för stora grupper på förskolan, många tycker att det låter som föräldrar inte duger. Men många tycker också det är bra. Det är skönt att bara vara hemma med ett barn. De tycker det är bra att det större syskonet får vara iväg och leka med jämnåriga. Ja åsikterna går isär. 
 
Nu tycker kanske en del att  jag låter gammal och nostalgisk men när jag var föräldraledig med mina två flickor så fanns ju inte den här möjligheten. Att ens tänka tanken att jag skulle lämna bort mitt äldsta barn några timmar i veckan och bara vara hemma med min yngsta känns idag, och tror jag även då, hade varit en helt främmande tanke. 
Det var ju så kort tid som man fick vara hemma med sina barn varför skulle jag då vilja lämna det ena?
 
Många säger idag att det finns inga hemma att leka med och det är klart att det inte gör när föräldrar hela tiden får höra att det är så viktigt att barnen får vara med pedagoger, så snart de kan, så det utvecklas på ett bra sätt. 
Men jag är ju av den uppfattningen att föräldrarna är de som är bäst för barnen när de är små. De kommer hinna vara med pedagoger och jag tror att föräldrar som älskar sina barn och tycker om att vara med dem, kan göra saker och  prata med sina barn som gör att de är nog så goda pedagoger. 
 
I Aneby har det uppstått en grupp på facebook som heter Anebyföräldrar- Tid för familjen. Det är en ung engagerad mamma som upptäckte att det inte fanns något Vårdnadsbidrag att få här i Aneby och blev ganska upprörd över det. 
 
Jag blir så glad när jag möter de här föräldrarna som efterfrågar Valfrihet. För vi har fört en bra konversation hon och jag och hon håller helt med mig att det är valfriheten som är viktig. Och att samhället ger stöd och uppmuntran till föräldrar att de är de bästa för sina barn och pedagoger är ett gott komplement till barnen i deras uppväxt. 
 
Jag tycker förskolan är bra, tro inget annat. Mina barn har varit en hel del på både förskola och fritids men vi har för lite valfrihet och jag tycker det verkar som vi Kristdemokrater är de enda snart som tycker att föräldrarna är de bästa för barnen. 
 
I mitt förra inlägg tog jag upp det här med Kristdemokraternas förslag om Barnpeng. Jag lyfter det igen för ni som önskar se mer valfrihet och att kommunerna ska införa en ersättning som är värd namnet framöver tycker jag verkligen bör börja tänka på om inte ni ska lägga er röst på Kristdemokraterna i valet 2014, så vi får så pass mycket kraft bakom våra förslag så vi kan driva igenom dem i sin helhet. 
 
 
 
 
 
 

Fantastiska förslag för familjen! och lite om media och barn som far illa...

Publicerad 2013-03-09 11:13:00 i Allmänt

Idag vill jag egentligen skriva om två olika saker. Ja båda ämnena handlar om barn så ämnet är ju lite lika. 

Dels så är jag lite förundrad över att Kristdemokraternas förslag om Barnomsorgspeng har fått så lite utrymme på olika sätt. Det är ju ett helt fantastiskt förslag som jag kommer vara med och driva i de politiska sammanhang där jag är och kommer få möjlighet att vara framöver. 

Tanken med barnomsorgspengen är ju att man ska kunna få 90 % av den peng som det skulle kostat kommunen att ha barnet i förskolan. Utifrån den nya Barntidsreformen skulle det alltså innebära att man kan vara hemma med eget barn tills barnet fyllt 3 år och ha rätt att vara tjänstledig under den tiden. 

Jag har på olika sätt mött föräldrar som verkligen är bekymrade över att det dels inte har genomförts Vårdnadsbidrag i deras kommun men också att ersättningen inte är så stor. 

Med de här nya förslagen som jag kopierat in här nedan möjliggör man en mycket större flexibilitet för föräldrar. 

Nu gäller det bara att vi får ut detta och att många röstar på oss Kristdemokrater så vi kan få kraft att driva igenom de här förslagen. 

Barntidsreformen

1. Utbyggd föräldraförsäkring med möjlighet till friare uttag i tre år. 

- Antalet föräldrapenningdagar ska utökas med 30 stycken. 
- 30 dagar ska kunna sparas och användas under hela barndomen. 
- Grundnivån och lägstanivådagarna i föräldraförsäkringen ska höjas från 180 kr/dag till 250 kr/dag. 
- Den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) samt den föräldrapenninggrundande inkomsten skyddas i tre år från barnets födsel. 
- Föräldrarna ska ha rätt till tjänstledighet på heltid tills barnet fyller 3 år 
- Alla dagar ska fritt kunna överlåtas mellan föräldrarna. 

2. Barnomsorgspeng för egna barn. 

- Den barnomsorgspeng som i dag finns för dem som tar hand om egna och andras barn i hemmet ska även kunna ges för enbart omsorg om egna barn. Summan bör motsvara 90 procent av kommunens kostnad för en plats i pedagogisk omsorg. 
- Kommunerna ska ge bättre information till föräldrarna om barnomsorgspengen.

 

 

Det andra ämnet jag ville skriva om är en nyhet jag hörde på radio.

Jag blir så irriterad på hur media vinklar statistik och fakta. Det handlade om att barn/ungdomar som placerats i familjehem eller på olika institutioner oftare skadar sig själva eller tar självmord än andra barn/ungdomar. Det lät precis som att orsaken till det är familjehemmens fel. 

Men jag förstår inte varför man inte istället tar upp det utifrån hur svårt det är att ta hand om barn som har farit illa i sina ursprungliga familjer och att det är svårt att reparera den skadan som deras föräldrar orsakat dem, av olika anledningar. Jag vill inte lägga skuld på föräldrar som inte klarat av att ta hand om sina barn. Men det finns faktiskt föräldrar som misshandlat eller utövat incest på sina egna barn och faktum kvarstår att omplaceringen beror ju ändå på missförhållanden i de flesta fall. 

Media ska alltid ha sensationsjournalistik. Jag efterlyser verkligen en god journalistik. Om jag var journalist skulle jag bli så trött på att inte få göra ett gott journalistiskt arbete. Vända och vrida på saker från olika synvinklar och ge en bra debatt in i samhällsfrågorna. 

För mig motiverar den här nyheten iallafall att fortsätta skapa bättre förutsättningar för familjer. Att öka på de funktioner i samhället där man tidigt kan upptäcka problem i familjen och ge det stöd som kan krävas. När föräldrar misslyckas så blir det så stora sår hos många och större kostnader för samhället. Ofta så fortsätter även den dåliga rundgången också till nästa generation och problemen kan växa. 

Ska vi också i framtiden få goda familjehem som vill ta hand om omplacerade barn så måste vi också behandla dem med respekt och låta dem känna att de är behövda och gör ett gott jobb. Självklart måste man ha god kontroll och uppföljning då det har och finns familjehem där barn far illa och det är ju dubbelt tragiskt. 

Men jag tycker att varje familj som upplåter sitt hem till ett barn som kommer från en trasig och sargad familj är värd en eloge. Det är ju ett fantastiskt arbete man lägger ner. 

Stämmer detta?

Publicerad 2013-03-03 20:02:06 i Allmänt

Filippa Reinfeldt skriver på Instagram utifrån moderaterna att man vill fördubbla hälsosamtalen för barn och unga. Det var väldigt intressant och det skulle jag vilja veta mer om. 
 
Som det är idag så har man fyra hälsosamtal i grundskola och gymnasiet. Vid de samtalen fångar man upp många olika hälsorisker, både fysiska och psykiska som måste följas upp kontinuerligt. 
Om man ska fördubbla så man har åtta hälsosamtal under dessa tio/elva år, beroende på om man räknar in förskoleklass, så skulle man nog nästan behöva fördubbla antalet skolsköterskor också. 
Är det så att moderaterna är beredda att skicka med statliga pengar till en sån stor reform! 
 
Stämmer det här eller är det bara något man "slänger ur sig". 
Det vore ju verkligen fantastiskt om man vill göra denna satsning men en siffra på kostnaden för detta förslag vore ju verkligen på sin plats. 

Om

Min profilbild

Maria Lundblom Bäckström

En blogg som handlar mycket om mina upplevelser och om politik utifrån min vy som Kristdemokrat. Lite handlar om min vardag men framförallt så vill jag försöka påverka med det jag tror på och vill förändra till det bättre.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela