Maria Lundblom Bäckström

Grattis Kungen!

Publicerad 2009-04-30 11:57:41 i Allmänt


GRATTIS KUNGEN PÅ DIN 63 ÅRS DAG!

Ja det var en söt bild jag hittade på jubilaren. Flaggan är hissad dagen till ära.Och det är ju också Valborgsmässoafton men tyvärr verkar det inte bli någon eld här i Vireda till min lilla dotters sorg. Brandrisken är nog för stor. Men vi får väl hitta på lite annat roligt tillsamman med vännerna som kommer till kvällen.

Det skulle verkligen behöva komma lite regn snart. Var med kaffekorg till min kära man, som förbereder åkrarna för sådd nu och i backen där vi satt började det komma alldeles fullt med liljekonvaljer. Det är som allt är en månad för tidigt nästan.

Får önska er kära vänner och släkt som läser min blogg en riktigt fin valborgshelg!

Svinpest

Publicerad 2009-04-26 14:46:23 i Allmänt

Ja nu blir man ju lite fundersam vad som kommer hända. Man har ju vetat att det kommer en pandemi så småningom precis som Honkonginfluensan på -70 talet och Spanska sjukan, som härjade åren 1918-1919 och beräknas ha dödat omkring 40 miljoner människor.

Men som man skriver på DN idag: "vi har Tamiflu mot själva influensan och vi har antibiotika som kan hejda lung-inflammationer och andra följdsjukdomar. Det finns kapacitet att ta fram vaccin, även om det tar några månader."

Lyssnade på Sven-Erik Åbom, smittskyddsläkaren, för ett par år sedan och då sa han att det enda man vet säkert är att det kommer en svårare influensaepidemi någon gång men att man inte vet när och man kan inte heller veta hur svår den blir. Men att många kan bli sjuka det vet man. För det är svårt att hinna få fram ett vaccin så snabbt när det är ett nytt virus. Det kan vara så att en epidemi först hinner passera innan man kan göra ett vaccin.

Ja man får många frågetecken nu känner jag. Kommer den här svinpesten sprida sig snabbt, kommer vi bli drabbade här? Ja det är lite otäckt faktiskt.

Man får hoppas att det inte är ett så "ilsket" virus och att det inte sprider sig så snabbt. Utan att det kan isoleras så man kan hinna få fram vaccin. Det är väl det man får be och hoppas på.

fruktar epidemi I Mexikos huvudstad Mexico city stängde man

Ett varmt bemötande och varmt väder

Publicerad 2009-04-24 10:52:29 i Allmänt

Igår besökte jag sjukvården i ett ärende. Det är alltid intressant att besöka den "egna" sjukvården som patient, alltså där jag sitter i Hälso- och sjukvårdsutskottet. Vi pratar ju mycket om bemötande och hur funkar vården och den funkade måste jag säga.

Tänkte särskilt på att det var läkaren själv som hämtade mig i väntrummet. Heirarkin har helt klart minskat inom vissa kliniker. Sen var ju alla fantastiska och snälla. Jag gillar ju sjukhusmiljön, till skillnad mot många andra, så det gör ju att man känner sig trygg men sen var ju allas bemötande väldigt bra också. Kollade även in om man bemötte mig särskilt vänligt då man kanske är en "lätt" patient när man hör bra, kan gå själv och är rätt verbal men även den gamla tanten före mig i kön, som plockade ut hela sin väska i receptionen för hon inte hittade det hon skulle och inte hörde särskilt bra, bemöttes väldigt vänligt.

Ja det är roligt att se när det funkar!

I tisdags var jag på Rådslagsmöte i mitt rådslag Samhälle och Landsbygd. Vi var i bygdegården i Frinnaryd, en liten ort utanför Aneby.
Det var en riktigt bra samling där vi politiker fick intressanta synpunkter från medborgarna som var med.

Det som alltid framkommer vid de här samlingarna är att vi politiker och kommunens tjänstemän ofta glömmer landsbygdsbefolkningen och mest vänder sig till tätortens invånare. Om det är sant eller inte säger jag inte men man upplevde det så i allfall och det kan man ju då inte säga emot.

I Aneby är det så att ungefär hälften av invånarna bor i samhället och hälften i våra mindre byar på landsbygden.
En åsikt man framförde var bland annat att när det ska göras någon förändring inom tex. barn- eller äldreomsorg, så tycker man att man inte bara ska vända sig till de brukarna. Om en skola eller ett förskola ska läggas ner så bör också samhällsföreningen bjudas in till samtal. För de som har sina barn där ser ofta till just sin specifika situation och kanske inte tittar på helheten över tid. Man är mest intresserad av hur det ska bli för en själv.

Jag erkände  att efter jag flyttat ut till landet för drygt två år sedan så har min syn på Aneby kommun förändrats. Jag har tyckt och sagt mycket som jag idag kan känna var lite inskänkt och snävt. Det är väldigt lätt att se bara tätortens behov när man bor där. Nej jag tror vi behöver fler politiker från landsbygden i våra partier. Jag får väl helt enkelt ut och ragga lite nya kandidater här ute i Vireda.Väderprognosen visar visst på sol sol sol!! Härligt!!
   

Vem tar pengarna?

Publicerad 2009-04-19 18:59:18 i Allmänt

3,80kr
6,90kr
2,45kr
7,90kr

Gissa vad det är?


Just det, priset på en liter mjölk!
Förra året fick bönderna 3,80kr för en liter mjölk, Då tog man ca 6,90kr i affären.
Nu får bönderna 2,45kr för en liter mjölk då tar man ca 7,90kr i affären.

Men hallå! Vem får pengarna? Är det handeln som tex. Ica och coop?
Men de drunknar väl snart i inkomster och det kan man inte säga att bönderna gör.
Fodret till djuren har gått upp så de måste dessutom lägga mer pengar där.
Ska vi inte ha några bönder kvar i Sverige snart?

Många har nyss börjat satsa igen på sin mjölkproduktion och investerat i tex. ny teknik som mjölkrobotar och annat. Sen kom lågkonjukturen och mjölkpriset har sänkts och nu kan det bli svårt för många att överleva.
Men varför sänks då inte priset i affären?

Lägg den extra kronan, som butiken tar ut, till bönderna istället så deras företag kan överleva!!!

Frukost i lagårn

Publicerad 2009-04-19 11:29:51 i Allmänt

Idag är det lite grått och kallt och jag som sett fram mot en solig helg. Ja jag tittar på väderprognosen och det ska bli lite halvmulet idag och ja kanske är solen på väg genom molnen.

Tog med lite äggmackor till lagårn i morse för att inta frukost tillsammans med min man där. Ja det är allt lite charmigt med att vara gift med en bonde.
Stod en stund och tittade på när han och sonen Svante flyttade kor i ungdjursstallet. Känns lite gammaldags att se far och son jobba tillsammans i lagårn. Blev nästan lite rörd.

Idag är allt så uppdelat i livet. Man jobbar på sitt jobb, var och en och man umgås mest med sin generation. Det är mest vissa privata företag och så bönder som jobbar tillsammans mellan generationerna. Jobbet ingår mer i livet.

Och nu ska jag åka och köra lite traktor för första gången i mitt liv. Ja sjukt va? Vi har varit tillsamman i fyra år och jag har inte kört traktor än. Men så igår så bara kände jag att nu vill jag göra det.

Slöseri med tid

Publicerad 2009-04-18 12:11:47 i Allmänt

Jag är så irriterad nu!
Här har jag skaffat Halebop abonnemang till min ena dotters mobil då det skulle vara fördelaktigare. Ja om det funkat ja. Nu sitter jag här uppbunden vid datorn och kommunicerar på ett krångligt sätt med deras support som inte kan ringa för det ingår inte i deras support. Utan jag mailar via deras hemsida och så svarar de på min mail och så måste jag gå in på deras hemsida för att svara och så vidare.

Och nu när de fått alla problem så har de helt plötsligt slutat svara! Ja jag får väl vänta lite till och slösa bort tiden på massa skit när jag hade planerat att göra lite annan nytta.

Det är ju så bra med alla våra kommunikationsmedel som spar tid åt oss. Ha ha! Visst jag är ju en rätt flitig användare av både dator och mobil men hur mycket tid tar det inte egentligen i våra liv som vi ägnar åt just driften av alla våra apparater. Och så mycket slöseri där vi kunde gjort något annat vettigt och verkligt av vårt liv.

Ja just nu är jag, som är systemansvarig och ofta försvarar vårt dokumentationssystem på jobbet, dötrött på alla tekniska apparater.
Längtar till en tv, dator och mobilfri värld för tillfället!

Att vara fritidspolitiker

Publicerad 2009-04-14 21:10:03 i Allmänt

När man är politiskt engagerad så förväntas man ofta tycka massa saker om allt möjligt. Ja det är ju säkert därför man blev politiker just för man är en person som tycker mycket. Så är det i allafall i mitt fall att jag tycker en hel del om rätt mycket.

Jaha har alla som känner mig skrattat färdigt nu, igenkännandets glädje! :)

Ja då kan jag fortsätta skriva nu!

Jo i allafall så är det ju så att när man är fritidspolitiker så är man det dels på sin fritid och dels så tar man tjänstledigt från sitt vanliga jobb för att tjänstgöra som politiker istället. Ofta tar ju jobbet mycket av ens tankar och engagemang och man kan lätt känna sig lite splittrad att hänga med i de politiska processer som pågår där man har förtroendeuppdrag.

Ja visst man får handlingar skickade att läsa men när man är mitt i ett sammanhang, som man är som heltidspolitiker, så får man informationen dels genom de handlingar man har, men en stor och viktig del är att man får den genom möten med olika tjänstemän. Man är mer delaktig i processen.
Det gör ju att man ibland kanske fattar beslut som man sen i efterhand kommer på att riktigt så där tyckte jag nog inte egentligen eller att man kanske inte alls var så insatt i det hela som man ville.

Men det är väl här partitillhörigheten kommer in och att man har gett sitt förtroende till den heltidspolitiker som sitter för det parti man är med i. Om man tittar på den landstingsgrupp jag tillhör i för Jönköpings län så har vi ju lite olika hjärtefrågor vi brinner för.
Jag blir tex nästan alltid engagerad när det gäller patientens delaktighet och medbestämmande, bemötandefrågorna och personalfrågor. Ja sen kan jag ju börja räkna upp massa annat också men det är nog ändå mycket av det som jag går igång mycket på.
En i gruppen driver alltid miljöfrågorna och sist vi hade möte så skrattade jag lite för jag tyckte det var så härligt att se hans envisa engagemang att driva det här.

Ja så även om man känner sig lite bristfällig ibland i sin politikerroll då jobb och familj tar mycket av ens tid och tankar så är det ändå för det mesta väldigt roligt att få vara en del av den demokratiska processen. Jag är glad för alla andra som också finns där och engagerar sig och försöker åstakomma något utifrån sina ideologiska idéer och engagemang.

Ännu en...

Publicerad 2009-04-13 09:49:20 i Allmänt

....helgdag! Känns verkligen härligt att få den här extra lediga dagen.

Så här blir vädret i veckan!
Idag måndag soligt och runt 8grader mitt på dagen.
Tisdag mulet och runt 7grader
Onsdag mulet men klarnar upp under dagen ca 2grader
Torsdag ganska mulet och endast plus 1 grad mitt på dagen
Fredag sol och 11 grader.
Lördag sol och runt 8grader
Ssöndag blir mest soligt och runt 6grader.
Källa: Aftonbladet

Jag skulle nog kunna bli väderuppläsare!

Ja såna temperaturer vore ju härligt!

Ägg

Publicerad 2009-04-11 17:12:44 i Allmänt

 
Nu väntar äggen, sill och "den lille" som man väl säger i Danmark! Eller gör man kanske inte det?


Ja jag är nog hungrig tror jag eftersom jag börjar skriva om mat nu. Men mat och traditioner är ju ihopvävt och som ett.
Utan traditionell mat vid våra högtider förloras något av själva grejen med påsken, eller julen eller midsommar.
Men vid alla de tre högtiderna förväntar man sig sill och gärna en snaps. Ja det är väl lustigt! Sen kan man byta ut en hel del av maten runtomkring men det är rätt svenskt med just det.

Ja efter att ha grävt och gjort i ordning ett av landen i trädgården så känner jag att både vanliga ägg, sill och lite påskäggsinnehåll ska bli gott så småningom när min kära bonde kommer hem från kossorna.

Ja Glad Påsk igen för nu har jag nog sagt det för andra gången på några dagar!

Sol och ljus och påsk...

Publicerad 2009-04-10 10:16:06 i Allmänt

Ja ja det blev kanske lite blodigt igår med den bilden överst på min blogg men jag kände för att lyfta fram det!
Lägger upp ett par mer vårlika bilder idag med lite känsla av Glad Påsk!
Sitter i vår soldränkta hall med brasan sprakande i kaminen. Det är ändå lite kallt inne än så det är skönt att tända upp lite på morgonen.
        
       
Har en god eftersmak idag efter våra kära vänner var här igår och delade Thailänsk mat och tankar om livet med oss. 
Det är verkligen värdefullt att ha människor man kan ha lite djupare gemenskap med. 
Vi pratade bland annat om hur vi överkonsumerar underhållning nu för tiden. Ja de flesta av oss alltså. Det gör ju att vi så lätt blir rastlösa och vill bara ha mer av allt hela tiden.
Vi har så svårt att njuta av det lugna och stilla och tappar mycket av det inre livet.
Ja jag är helt klart en del av den konsumerande delen av befolkningen men jag tror ändå jag ibland försöker hitta lite stillhet och lugn och "tömma mig" på intryck för att man sen ska kunna njuta av en film eller något annat som roar oss. 

Om man alltid ska bli underhållen så blir ju inget roligt till slut. 

Tänk när man var liten och det tex. inte var tv på dagarna. Det var ju lite tråkigt ibland men jag tror och upplever att jag upplevde vissa saker starkare än mina barn gör idag som alltid kan se på tecknat eller på något som de gillar. 

Det ligger nåt i det Alfons Åbergs farmor sa: " det är bra att ha tråkigt ibland"!          

Bara det inte blir för ofta..."min kommentar". :)                                           

Idag börjar påsken

Publicerad 2009-04-09 15:58:26 i Allmänt


Då förde ståthållarens soldater Jesus till residenset och samlade hela vaktstyrkan omkring honom. De tog av honom kläderna och hängde på honom en röd soldatkappa och vred ihop en krans av törne och satte den på hans huvud och stack en käpp i högra handen på honom.Sedan föll de på knä för honom och sa:"Leve judarnas konung". De spottade på honom och tog käppen och slog honom i huvudet. Och när de hade hånat honom tog de av honom kappan och satte på honom hans egna kläder och förde bort honom för att korsfästa honom.
Matteusevangeliet 27:27-31.

Påsken är Kristendomens kärna tycker jag. Det är då Jesus verkligen visar varför han kom hit till jorden.
För mig är det här verkligen starkt! Jag känner en sån tacksamhet i mitt hjärta att jag kan få komma till honom och lämna mina fel och brister, mina synder. Jag kan tycka att det är så svårt ibland att förklara det här för de som inte tror så här.
Jag vet ju att det är en hel del som läser min blogg som kanske inte tror precis så här men jag känner att eftersom det här är en så stor och viktig del i mitt liv så vill jag idag rikta ett TACK till Gud som gjort det möjligt för mig att få ha en relation med honom och få leva nära honom i mitt liv, trots att jag har så mycket fel och brister.
Och det är ju på grund av det som Jesus gjort för oss som vi kan fira i Påsk.

Sen är det ju så mycket annat som är härligt med påsken.
Alla påskliljor och pensér som man får plantera i små grupper och krukor, ris som man får sätta fjädrar i och påskägg som man får fylla med godis.
Släkt och vänner som man får träffa och all god mat och annat som gör att det blir mysigt och trevligt.
Här är min gamla påskkyckling som jag haft sen jag var liten.

GLAD PÅSK på er alla!

Trötthet och tussilago

Publicerad 2009-04-07 21:48:13 i Allmänt


Ska jag skriva nåt i min blogg? Nej jag orkar inte...men det var ju faktiskt flera dagar sen nu.

Ja så där resonerar jag. Och alltid finns det ju nåt att skriva men så här på kvällen tar tröttheten gärna över efter en intensiv dag. Nu är det påsklov på skolorna men jag som skolsköterska, med semestertjänst ,jobbar ändå och då får man också lite gjort.


Och på lunchen hann jag också gå ut och känna lite på våren och plocka in några tussilago till min arbetsplats. Det livar ju helt klart upp att gå en runda i solen. Ja jag känner att man är gladare nu varje dag. Jag har insett att det är ljuset som gör mig glad. Om inte vintern var så mörk så tycker jag faktist att det skulle vara lite lättare för mörkret det tar ner en helt enkelt och ljuset lyfter en.

Och sen är jag så sugen att få vara i vår trädgård. Att få städa rent i alla rabatter och börja planera för mina nya projekt.
I år måste jag bara plantera lite rosor. Men sen är ju frågan om det inte är bättre att göra det till hösten för fuktens skull. Hmmm?...ja det tål att tänka på men nån liten rgammaldags rosenbuske ska nog ner nu i vår. Jag tror jag ska ha en vid vår gamla gröna pump.
Rosa Portlandica-Gruppen 'Jacques Cartier' Den här hittade jag på sökning på gammaldags buskrosor. Bäst spara den och texten så kan jag leta efter en sån på plantskolan.


En av de bästa återblommande, gammaldags buskrosorna. Tätt växtsätt med
styva grenar. Bladverket grönt till gråaktigt grönt och svagt glänsande. Blom-
morna stora och tätt fyllda. Blomfärg rosa till ljust rosa. Stark doft. Blommar
rikligt från slutet av juni till senhösten. Zon 5. Storlek 1,5 x 1,2m.

Rosa Portlandica-Gruppen 'Jacques Cartier'

Den verkar ju riktigt bra och bra med zon 5 eftersom vi har runt 4-5 här i Aneby/Vireda.
Ja nu vill jag ha ledigt och mest vara i trädgården men det går ju inte så jag får försöka ta vara på den tid man får.

Jaha nu står det visst 2-2 mellan HV och Färjestad, suck ja vi får se hur det går i fjärde perioden.

Kirurgi och annat...

Publicerad 2009-04-03 08:26:49 i Allmänt

Igår hade vi Hälso- och sjukvårdsutskott på Höglandet. Känner mig nöjd med det budgettförslag vi kommer lämna till LS. Vi har försökt att bland annat lyfta fram kärlkirurgin på Höglandet som utför ca 65% av alla kärloperationer i länet och i och med det är en länsresurs på området. Däremot är deras lokaler undermåliga och vi har skrivit att "behovet av större operationssalar med teknisk utrustning bör prioriteras".

Jag lyckades också få med att vi måste se till att vårdkedjan för barn och unga kroniskt sjuka blir bättre när de går över till vuxensjukvården. Här hör man ofta att det brister och särskilt inom psykiatrin. Jag tror inte egentligen att det är så mycket mer pengar som kan behövas utan att man är mån om varje barn/ungdom som förs över till vuxenvården och gör överlämningen bra och sedan följer upp den personen på ett bra sätt sedan.

Vi var rätt "snälla" mot sossarna men de hade en del bra förslag och i vårt utskott brukar vi ha rätt generös attityd och trevliga diskussioner. Det går väl ändå ut på att hitta bästa möjliga lösningar för våra invånare.

Sen kritiserar de ju Vårdvalet en del och ställer en del frågor kring det. Men jag tror vårdvalet kommer bli bra. Det blir spännande att se vad som kommer hända.

Här i Aneby har jag hört en hel del klagomål, sista tiden, på den privata vårdcentral vi har nu. Frågan är om många kommer lämna den när man får lista sig? Eftersom en del bor här men jobbar någon annanstans så är det ju inte omöjligt att man då kanske listar sig på den ort där man jobbar. Inte så många vårdcentraler har ju öppet på kvällen än och då är det ju också mer praktiskt att gå till läkaren där man ändå befinner sig dagtid.

Men nu är det fredag och när solen skiner och man börjar ana att det  nog kommer finnas lite tid att börja städa i trädgården då blir man glad i hjärtat.

Promenadbilder

Publicerad 2009-04-02 20:38:21 i Allmänt

Nu vill man bara vara ute...men man får mest vara inne. Men de få timmar som jag fått vara ute i solen den här veckan har jag tagit lite bilder från där vi bor här i Vireda.


"Mitt" träd på min lilla promenadrunda.


Ser ni fåglarna som gör kyrktuppen sällskap?

     
På promenad med mina flickor!

Om

Min profilbild

Maria Lundblom Bäckström

En blogg som handlar mycket om mina upplevelser och om politik utifrån min vy som Kristdemokrat. Lite handlar om min vardag men framförallt så vill jag försöka påverka med det jag tror på och vill förändra till det bättre.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela