Maria Lundblom Bäckström

Världens fattigdom

Publicerad 2011-01-25 11:19:38 i Allmänt

Kom idag att tänka på ett samtal som vi hade med några av våra bästa vänner i helgen. Det gällde fattigdomen i världen och hur vi hanterar den.

Ska det vara så här jämt? Varför accepterar vi att det är så fruktansvärt orättvist i världen. Som en av våra vänner sa: "Jorden är väl given till oss alla. Varför tycker då en del att man har rätt att ha mycket mer av tillgångarna än andra?"
Ja det är en mycket intressant tanke. Det är verkligen så att man tycker att det är rätt på något sätt att så många människor i Afrika och Indien och många många fler länder är så fattiga. Varför har man inte en inre bild att de också går i fina kläder och bor i bra hus, att de har fritidsintressen och lever mer som vi. Ja i en annan kultur men ändå som vi i i-länderna. Varför känns dessa tankar så främmande?

Vi kom också in på det här med de orimliga summor som de professionella idrottsutövare har. Hörde någon summa att tex. Zlatan får 10 miljoner per mål, men stämmer verkligen det eller hörde jag helt fel? Jag hoppas det, rätta mig gärna!!

Idag när jag läste morgontidningen så räknade jag att sporten har fyra hela sidor i tidningen. Men vad är sport egentligen, jo underhållning. Det är ju väldigt sunt med idrott på många sätt men har det inte tagit lite väl stora propotioner? Är det "rättfärdigt", om jag får använda ett sånt ord, att det läggs så mycket pengar inom underhållningsbranchen när dessa pengar kunde läggas på att hjälpa tredje världen att utvecklas och kunna stå på egna ben nån gång?

Ja man kan ju lyfta många olika aspekter på det här. Det finns ju massa annat i världen som är betydligt osundare än sport, som det läggs massa pengar på och jag lyfter gärna in andra områden i den här diskussionen.

Men kommer vi någon gång komma till någon större förändring? Eller kommer vi fortsätta sitta och titta på Världens barn galor på lördagkvällen och ringa in några hundralappar och sen äta vår goda mat och mysa i soffan.

Jag kanske låter som värsta socialisten nu men det är jag inte. Jag är för marknadskrafter men jag är också för att vi människor behöver lyfta in mer medmännsklighet i det vi gör. Vi behöver säga till varandra att vissa saker är inte okej. Att få in mer etiska diskussioner i olika områden i samhället!

Ja det är svåra frågor men jag kände jag behövde fundera en del på det här själv och hur jag själv tänker om det här.

Kommentarer

Postat av: micael grenholm

Publicerad 2011-02-10 14:47:18

Hej!Vi har startat en hemsida som heter http://utrotahungern.wordpress.com/. Där kommer vi samla information om hungersituationen i världen och ge enkla och konkreta tips på vad man kan göra åt den. Bland annat kommer vi försöka engagera företag att delta mer i hungerbekämpning. Om någon vill vara med och hjälpa till är det bara att maila till micael(a)grenholm.net.Allt gott!Micael Grenholm

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Maria Lundblom Bäckström

En blogg som handlar mycket om mina upplevelser och om politik utifrån min vy som Kristdemokrat. Lite handlar om min vardag men framförallt så vill jag försöka påverka med det jag tror på och vill förändra till det bättre.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela