Maria Lundblom Bäckström

Stärk patientinflytandet i vården!

Publicerad 2010-05-24 10:00:10 i Allmänt

Vårdvalet har varit ett steg i rätt riktning i att stärka patientinflytandet. Att jag som patient själv kan få makten att gå till den vårdcentral som jag själv anser ger mig den bästa vården. Det här hoppas jag gör att alla fina skrivningar i alla lagtexter där det står om patientens medbestämmande i sin vård, att patienten ska vara delaktig i beslut och där man ser till patientens hela situation, kommer att förbättras.

Jag hoppas också att man kommer att  bli mer uppmärksam på att skynda på undersökningar för att utesluta allvarliga sjukdomar. Läste i helgen om en man, som jag kände lite ytligt, som inte blivit ordentligt utredd i tid och pga. detta avled då det blev för sent att sätta in botande behandling. Ja förhoppningsvis kommer såna tragiska händelser minska men tyvärr så kan ju missbedömningar göras men att jobba med kvalitetsäkring inom vården är också viktigt att det  prioriteras så att såna här händelser minskar.

Jag hoppas att vårdvalet inom primärvården (vårdcentralerna) kommer att utvecklas på det sättet att fler och fler vårdcentraler kommer bli lite mer specialinriktade. Tex. att vissa blir mer specialinriktade mot äldres sjukdomar, en del kanske vill utveckla en del komplementärmedicin, några kanske blir bättre på "utbrändhetsproblem", åter andra med mer förebyggande hälsoarbete. Sen måste ju alla vårdcentraler erbjuda en grundvård som jobbar med alla delar men ändå att man kanske nischar sig lite mer och att personer som tycker att deras vårdbehov blir tillgodosätt på ett bra sätt på just den vårdcentralen kan välja den som passar. Det här tror jag kan utveckla vården på ett sätt som vi inte sett förut.

I höstas var jag med mitt utskott i Tyskland på ett mycket intressant studiebesök på ett sjukhus. Jag kopierar in den texten om det sjukhuset här nedan från ett tidigare blogginlägg. Gå gärna in på deras hemsida som jag länkat, och läs. Det är verkligen intressant att se att vård kan bedrivas på så många olika sätt och att vi har så mycket kvar i Sverige att utveckla, även att vi har en otroligt bra kvalitet som det är. Men det finns ändå många delar kvar där vi kan se mer till hela människans behov och inte bara en enstaka åkomma.

Ps. Använd Googles översättningsverktyg för att översätta den tyska hemsidan.

Här börjar mitt tidigare blogginlägg:

Söndag till tisdag har jag åter igen varit i Tykland men nu med Hälso- och sjukvårdsutskottet på Höglandet.

Vi fick möjligheten att besöka ett antroposofsjukhus i Tyskland. Det var verkligen intressant och jag önskar verkligen att det här är något vi kan utveckla i Sverige.
Det var ett "vanligt" sjukhus med ca. 500 sängplatser.  De utövade helt vanlig läkarvetenskap men med tillägget att de hade dels en antroposofisk bemötandekultur, om man nu kan säga så, och att de hade en hel del antorposofiskt inriktade terapiformer.

Mycket enkelt beskrivet så hade de en helt annan helhetssyn på människan och inte bara försökte bota en åkomma. Man förde ett helt annat samtal med sina patienter och så erbjöd man att patienterna kunde få delta i olika terapier som rörelseterapi av olika slag, musik, måla och även akupunktur som inte är en antroposofisk behandling.

Det är svårt att beskriva allt detta kort men det jag fick med mig hem var i allfall en mycket större kunskap om vad komplementärmedicin kan erbjuda och att detta är något som jag tror vi ska öppna mer för i Sverige för de som så önskar.

Kanske att vårdvalssystemet kan göra att läkare som också vill ha detta som tillägg i sin verksamhet kan göra det och att patienterna då väljer dessa vårdcentraler och på så sätt kan detta utvecklas.
Ja jag hoppas det!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Maria Lundblom Bäckström

En blogg som handlar mycket om mina upplevelser och om politik utifrån min vy som Kristdemokrat. Lite handlar om min vardag men framförallt så vill jag försöka påverka med det jag tror på och vill förändra till det bättre.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela